Necrolestes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Necrolestes
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Vroeg-Mioceen
Necrolestes
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Dryolestida
Onderorde:Meridiolestida
Familie:Necrolestidae
Geslacht
Necrolestes
Ameghino, 1891
Typesoort
Necrolestes patagonensis Ameghino, 1891
soorten
  • N. patagonensis
  • N. mirabilis
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Necrolestes is een geslacht van uitgestorven zoogdieren die 16 miljoen jaar geleden voorkwamen in het Vroeg-Mioceen. Het is het enige geslacht van de familie Necrolestidae. Necrolestes is de laatst bekende vertegenwoordiger van de Dryolestida.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Soorten uit dit geslacht konden tot 15 cm lang worden. Omdat de dieren vele fijne tanden hadden, veronderstelt men dat ze insecten of wormen aten. Op de snuit zat een gevoelig tastorgaan, waarmee de dieren hun voedsel zochten. Het is ook mogelijk dat de dieren ondergronds leefden. Ze hadden een compact lichaam, perfect om te graven met hun klauwachtige voorpoten en een 'omgekeerde' snuit.

Vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

Van Necrolestes is een derde van het skelet bekend, waaronder het merendeel van de schedel. In Patagonië zijn in de Santa Cruz-formatie van meerdere individuen losse beenderen gevonden.

Classificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Necrolestes omvat twee soorten: N. patagonensis en N. mirabilis. Necrolestes werd in 1891 aanvankelijk beschreven als een placentaire insectivoor en later geduid als een metatheriër. Betere vondsten hebben tot de huidige classificatie bij de Dryolestida geleid. Bij taxonomisch onderzoek in 2012 werd vastgesteld dat Necrolestes behoort tot de Meridiolestida met Cronopio als nauwe verwant.