Ned Ludd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vernieling van een weefmachine, gravure uit 1812

Ned Ludd (1789 - 1830) was een Britse activist met een mythische reputatie ten tijde van de industriële revolutie in het Verenigd Koninkrijk. De man was tegen de industriële en technologische vooruitgang, omdat hij machines als een bedreiging zag voor zowel de mensen, het milieu als het economisch systeem. Voor mensen zouden machines een gevaar vormen vanwege hun onveiligheid. Voor het milieu omdat veel machines draaiden op turf of kolen die de lucht in de industriecentra ernstig vervuilden. En voor de economie omdat veel handwerkslieden hun inkomsten verloren doordat machines hun werk overnamen. Ludd leefde als een soort Robin Hood en werd ook wel Captain Ludd genoemd.

Luddisme[bewerken]

Over Ned Ludd gingen in Engeland veel verhalen rond, wanneer er in een fabriek een machine stuk was werd er al snel gezegd 'dat heeft Ned Ludd gedaan'. Hij had een groeiende aanhang die luddieten werden genoemd. Ze saboteerden in fabrieken en vernielden de machines. De stroming staat bekend als het luddisme. Het Engelse leger werd ingezet om fabrieken te bewaken en de luddieten te bestrijden. Nieuwe wetten bepaalden strenge straffen voor industriële sabotage. In 1830 werd Ned Ludd gearresteerd en veroordeeld tot de galg. Voor de luddieten was Ludd een martelaar en ze zwoeren na zijn dood de strijd tegen het vervangen van mensen door machines voort te zetten.

Neoluddisme[bewerken]

Neoluddisme is de benaming die tegenstanders geven aan een hedendaagse voortzetting van de idealen van het luddisme: een protestbeweging tegen specifieke of meer algemene vormen van technologische ontwikkeling, soms ook wel anarchoprimitivisme genoemd. Sommige aanhangers van deze idealen noemen zich echter zelf 'luddieten'. Bekende 'neoludditische' denkers zijn Jacques Ellul, Derrick Jensen en John Zerzan. Meer militante voorbeelden zijn de tot levenslang veroordeelde terrorist Theodore Kaczynski, de 'Unabomber', met zijn eenmansorganisatie "Freedom Club" en het Earth Liberation Front. Neoluddieten keren zich vooral tegen processen als mondialisering en nanotechnologie. Een bekende Nederlandse 'neoluddiet' is Louis van der Kallen.