Nederlands Symfonieorkest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Nederlands Symfonieorkest (NedSym), opgericht in 1994, in het buitenland bekend als Netherlands Symphony Orchestra en tot 19 oktober 2011 actief onder de naam Orkest van het Oosten (OvhO), is een Nederlands professioneel symfonieorkest. De thuisbasis is het Nationaal Muziekkwartier in Enschede.

Historie[bewerken]

De geschiedenis van het Nederlands Symfonieorkest begint in de jaren dertig van de 20e eeuw met het ontstaan van het Twents Kamerorkest onder leiding van Klaas de Rook. In 1947 werd dit orkest grotendeels geprofessionaliseerd tot het Twents Philharmonisch Orkest in het kader van het spreidingsbeleid van de kunsten. Pas in 1954 werd het een volledig professioneel orkest en kreeg het de naam Overijssels Philharmonisch Orkest. De amateurs uit het Overijssels Philharmonisch Orkest organiseerden zich in 1954 in het Twents Clavecimbel Ensemble dat nu Twents Kamerorkest heet.

In 1983 werd het Overijssels Philharmonisch Orkest in het kader van een bezuinigingsoperatie gedwongen te fuseren met Opera Forum. De beide orkesten werden samengevoegd, gereorganiseerd en omgedoopt tot Forum Filharmonisch, dat in twee flexibele formaties opereerde: de ene voor het symfonisch repertoire en de andere voor de opera. Enkele malen per jaar werden beide formaties samengevoegd om grote symfonische producties te kunnen uitvoeren. In 1994 werd Opera Forum Filharmonisch opgeheven. Het orkest werd belangrijk gereduceerd (40 musici verdwenen) en ging zelfstandig door als Orkest van het Oosten. Opera Forum werd na deze reorganisatie en afslanking opgevolgd in de vorm van de Nationale Reisopera, zonder eigen orkest. Voor twee producties per jaar kreeg het Nederlands Symfonieorkest de verplichting de Nationale Reisopera te begeleiden. Voor de overige producties moesten andere orkesten worden aangetrokken.

Dirigenten die het orkest hebben geleid zijn onder anderen Gabriele Bellini, Alun Francis. Roberto Benzi, Hans Vonk, Edo de Waart en Woldemar Nelsson. Jaap van Zweden was chef-dirigent van het Orkest van het Oosten van 1996 tot 2005. Onder zijn leiding steeg het orkest aanzienlijk in aanzien.

Activiteiten[bewerken]

Sinds het seizoen 2006-2007 is Jan Willem de Vriend chef-dirigent, in elk geval tot 2016. Tot de solisten die bij het NedSym zijn opgetreden behoren Gidon Kremer, Natalia Gutman, Heinrich Schiff, Jean-Yves Thibaudet en Charlotte Margiono.

Het NedSym geeft in totaal ongeveer 75 concerten per jaar. Het heeft concertseries in Enschede, Hengelo, Zwolle en Deventer. Er is een beperkte serie voor kleinere plaatsen in de provincie Overijssel. Daarnaast speelt het orkest soms ook in de grote zalen in de Randstad. Het NedSym maakte onder de naam (The) Netherlands Symphony Orchestra tournees naar de Verenigde Staten, Spanje en Engeland.

Het NedSym begeleidt twee producties van de Nationale Reisopera per jaar en verder diverse koren in de provincie Overijssel. Ook verzorgt het orkest tv- en radio-optredens en maakt het cd-opnamen. In 2010 verwierf het Nederlands Symfonieorkest de prestigieuze Edison Award.

Naam[bewerken]

Op 19 oktober 2011 werd de Nederlandse naam van het Orkest van het Oosten gelijk getrokken met de naam (The) Netherlands Symphony Orchestra, zoals die bij optredens buiten Nederland en bij cd-opnamen wordt gebruikt, en veranderd in Nederlands Symfonieorkest. Het in Amsterdam gevestigde Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) heeft daartegen bezwaar gemaakt op grond van de te grote naamovereenkomst.[1] Nadat een kort geding in 2012 werd verloren, stelde het Gerechtshof Amsterdam het NedPho in juni 2013 alsnog in het gelijk.[2] Met ingang van het seizoen 2014-2015 zal het NedSym binnen Nederland de naam Nederlands Symfonieorkest - Orkest van het Oosten gebruiken.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties