Nederlandse Helikopter Industrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De NHI N-3 "Kolibri" in het Aviodrome

De Nederlandse Helikopter Industrie (NHI) was een samenwerkingsverband tussen Aviolanda en Kromhout opgericht in 1955. Het verband was opgezet om de SOBEH-2 testhelikopter in productie te nemen. In mei 1956 maakte het eerste toestel, de NHI H-3 "Kolibrie" zijn eerste vlucht en op 3 maart 1958 verkreeg de H-3 zijn Bewijs van Luchtwaardigheid.

De rompen werden door Aviolanda gemaakt, de motoren door Kromhout en de rotorbladen bij Fokker. De assemblage gebeurde op vliegveld Zestienhoven. Het toestel is om verschillende redenen nooit een succes geworden. De belangrijkste reden was het feit dat de ramjets (Kromhout TJ-5A), die aan de rotortips gemonteerd waren en deze voortstuwden, zeer veel lawaai produceerden en tevens veel brandstof gebruikten. Dat voor deze wijze van voortstuwing gekozen werd is opzienbarend, omdat laat in de jaren 40 met de McDonnell XH-20 Little Henry en in 1950 met de Hiller YH-32 Hornet al aangetoond was dat dit concept niet werkte. Na vele tegenslagen vertrok in 1958 ontwerper ir. Jan Meyer Drees naar het Amerikaanse Bell en rotorexpert ir. Gerard F. Verhage (†1968) nam ook ontslag. Door het hoge brandstofverbruik was de vluchtduur zo kort, dat men een speciaal aanhangwagentje - de helicar - erbij leverde om dienst te doen als landingsplatform.

Naar aanleiding van de tegenvallende orders en het vertrek van de twee ingenieurs nam Aviolanda in 1959 de productie over en bouwde naast de negen op Zestienhoven nog twee exemplaren. Het toestel werd toen als sproeihelikopter aangeboden en deze werden verkocht aan een Israëlische sproeimaatschappij Wings, het (West)Duitse Nordflug, aan Groot-Brittannië, aan Nederlands Nieuw-Guinea (waar het toestel gebruikt is voor een wetenschappelijke expeditie) en aan de Directie van de Wieringermeer voor o.a. de bestrijding van onkruid in Oostelijk Flevoland.

Er is nog geëxperimenteerd met rubberen drijvers en gondels voor gewondenvervoer alsmede een landingsgestel bestaande uit ski’s waarmee op drassig terrein geland kon worden.

In 1961 werd de productie gestaakt en ging de NHI ter ziele.

Helikoptertypen[bewerken]

  • NHI H-3 "Kolibrie"

Sproeihelikopter, tweepersoons, ramjetrotor (Kromhout TJ-5A Ramjet) met staartrotor. Eén exemplaar is te bezichtigen in het Aviodrome.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Vliegtuigbouw in Fokkers schaduw - Harm J. Hazewinkel, uitg. Rebo Prod., ISBN 90-366-0348-X
  • Helikopters (serie: Kleine Luchtvaart Encyclopedie) - Kenneth Munson, 1968, uitg. Moussault Amsterdam,