Nederlandse Krijgsmacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlandse Krijgsmacht
Flag of the Netherlands.svg
Land Vlag van Nederland Nederland
Onderdeel van Ministerie van Defensie, NAVO
Oprichting 1814
Leiding
Opperbevelhebber Nederlandse regering
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert
Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp
Slagkracht
Eenheden Koninklijke Marine
Koninklijke Landmacht
Koninklijke Luchtmacht
Koninklijke Marechaussee
Troepensterkte* 43.218[1]
Aantal reserve* 4.692[1]
Minimumleeftijd 17 jaar
Aantal tanks* 0[2]
Aantal pantservoertuigen* 295[2]
Aantal vliegtuigen* 90[2]
Aantal helikopters* 74[2]
Aantal schepen* 31[2]
Uitgaven
Jaarbudget* € 7.602.033.000[3]
Procent van BBP* 1,17%[4]
(*) Gegevens voor 2014.
Defensie van Nederland
Flag of the Netherlands.svg
Instanties

Ministerie van Defensie
Nederlandse Krijgsmacht
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Krijgsmachtdelen

Koninklijke Landmacht
Koninklijke Luchtmacht
Koninklijke Marine
Koninklijke Marechaussee

Interservice-organisaties

Commando DienstenCentra
Defensie Materieel Organisatie

Functies

Minister van Defensie
Commandant der Strijdkrachten
Inspecteur-generaal der Krijgsmacht

De Nederlandse Krijgsmacht is de militaire organisatie van het Koninkrijk der Nederlanden. De krijgsmacht bestaat uit vier krijgsmachtdelen:

Het budget anno 2014 was € 7.602.033.000[3] (1,17% van het BBP[4]) .

Organisatie[bewerken]

Sinds 2005 zijn de 4 krijgsmachtdelen geen zelfstandige organisaties met een eigen bevelhebber meer. De Koninklijke Marine (KM), Koninklijke Landmacht (KL) en de Koninklijke Luchtmacht (KLu) zijn georganiseerd in drie Operationele Commando's (OPCO's) die, direct onder bevel van de Commandant der Strijdkrachten (CDS) vallen:

Het vierde Operationele Commando, de Koninklijke Marechaussee (KMAR) is het militaire politiekorps. De marechaussee valt vanwege de specifieke taakstelling doorgaans niet direct onder bevel van de CDS, maar rechtstreeks onder de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Defensie.

Er bestaan binnen het koninkrijk ook nog kleine lokale militaire korpsen op Curaçao (de Antilliaanse Militie) en op Aruba (de Arubaanse Militie). Deze opereren onder gezag van de Koninklijke Marine ter plaatse.

Het bestaan, de taken van en het gezag over de krijgsmacht zijn vastgelegd in Artikel 97 van de Nederlandse Grondwet[5]:

1. Ten behoeve van de verdediging en ter bescherming van de belangen van het Koninkrijk, alsmede ten behoeve van de handhaving en de bevordering van de internationale rechtsorde, is er een krijgsmacht.
2. De regering heeft het oppergezag over de krijgsmacht.

Dienstplicht[bewerken]

Het bestaan van militaire dienstplicht voor mannen van 18-45 jaar is vastgelegd in Artikel 98 van de Nederlandse Grondwet[5]. Momenteel is de oproeping in werkelijke dienst opgeschort en de ten opzichte van vroeger sterk verkleinde en sterk verbeterde krijgsmacht bestaat nu geheel uit beroepspersoneel. In totaal dienen ruim 45000 militairen bij de krijgsmacht. Als de dienstplicht weer opnieuw zou worden ingevoerd zijn nu naar schatting ruim 2,8 miljoen mannen geschikt voor de militaire dienst.

Commando Zeestrijdkrachten[bewerken]

Het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) is de zeemacht van de Nederlandse krijgsmacht. De Staf van het CZSK is gevestigd in Den Helder. De vloot en het Korps Mariniers zijn in deze organisatie volledig geïntegreerd.

Indeling[bewerken]

Het CZSK is verdeeld in 3 aparte onderdelen.

 • De Netherlands Maritime Force (NLMARFOR), de uitzendbare, operationele staf van het CZSK. Deze geeft leiding aan operaties van vlooteenheden en mariniers en heeft als hoofdlocatie Den Helder.
 • De vloot (schepen); verdeeld in grote en kleine bovenwatereenheden en onderwatereenheden; deze hebben als hoofdlocatie Den Helder en als nevenlocaties Rotterdam en Vlissingen.
 • Het Korps Mariniers; een uitzendbare lichte infanterie strijdmacht, gespecialiseerd in amfibische operaties. Dit korps heeft als hoofdlocatie Doorn en bestaat uit 4 bataljons: 2 infanteriebataljons, 1 amfibisch ondersteuningsbataljon en 1 logistiek bataljon.

Capaciteit[bewerken]

Materieel Zeestrijdkrachten Aantal Bijzonderheden
LCF-Fregat (De Zeven Provinciën-klasse) 4 Fregatten uit 2002.
M-Fregat (Karel Doorman-klasse) 2 Uit 1994. Oorspronkelijk 8 gebouwd, maar 2 zijn verkocht aan België, 2 aan Portugal en 2 aan Chili. De Belgische en Nederlandse fregatten krijgen instandhoudingsonderhoud waarbij de senoren, CMS, hangaar en dek worden aangepast voor onder ander gebruik van de NH-90.
Bevoorrader (Zr. Ms. Amsterdam) 1 Uit 1995. Blijft nog tot aan 2014 in de vaart en wordt wegens bezuinigingen vervangen door het nieuwe Joint Support Ship, in plaats van een aanvulling wordt op de Zr. Ms. Amsterdam.
Joint Support Ship (Bevoorrader/Sea Basing Capaciteiten) 1 Operationeel in 2015. Moet de bevoorraders vervanger, maar krijgt daarnaast een substantiële capaciteit om expeditionair vermogen voort te kunnen zetten en vormt daarmee een versterking van de beide amfibische transportschepen.
Landing Platform Dock (Rotterdam-klasse) 2 Zr. Ms. Rotterdam is uit 1998. Zr. Ms. Johan de Witt is uit 2007. Beide schepen zijn niet identiek en verschillen dan ook in capaciteit.
Ocean Patrol Vessels (Holland-klasse) 4 Patrouilleschepen voor gebruik in het lage gewelddspectrum. Rond 2014 alle operationeel.
Mijnenjager (Alkmaar-klasse) 6 Wegens de geplande bezuinigingen in 2011 is de geplande herintroductie van mijnenveegcapaciteit niet doorgegaan.
Onderzeeboot (Walrus-klasse) 4 Conventionele diesel-elektrische onderzeeboten. Worden tot aan 2019 gemoderniseerd.
Hydrografisch Opnemingsvaartuig (Snellius-klasse) 2 Gebruikt om vaarwegen en de zeebodem in kaart te brengen.
Duikvaartuigen (Cerberus-klasse) 4 Bedoeld voor ondersteuning van de duikteams van de Marine.
Torpedowerkschip (Zr. Ms. Mercuur) 1 Bedoeld voor ondersteuning van oefeningen van de onderzeeboten.
Trainingschepen (Van Kinsbergen & Zr. Ms. Urania) 2 De Van Kinsbergen is een marinevaartuig uit 1999 en de Urania is een zeilschip.
FRISC 48 Fast Raiding, Interception and Special Forces Craft, stromen tot aan 2013 in. 11 voor Special Operations, 17 ter vervanging van het Landing Craft Rubber Motorized, 12 voor gebruik in het Caribisch gebied, 6 voor gebruik in combinatie met de nieuwe Holland-klasse OPV's en 2 voor gebruik ter bescherming van havengebieden.
RHIB 31 Rigid Hull Inflatable Boats. Voor gebruik vanaf de grote schepen.
Ondersteuningsvaartuig Caribische Gebied (Zr. Ms. Pelikaan) 1 Bedoeld voor ondersteuning van operaties en eenheden in het Caribisch gebied.
Patrouillevaartuigen Caribisch Gebied (Kustwachtcutters) 3 In gebruik bij de Kustwacht in het Caribisch gebied.
Super-RHIB 12 Voor gebruik in het Caribisch Gebied. De Super-RHIB is een rubberboot met aluminium romp van 7 ton gewicht en een lengte van 11,4 meter. De vaartuigen kunnen een snelheid van 48 knopen bereiken en zijn ideaal voor het onderscheppen van snelle smokkelvaartuigen.
Boston Whalers 23 Voor gebruik in het Caribisch Gebied. Worden gedeeltelijk vervangen door de FRISCs.
Materieel Marinierskorps Aantal Bijzonderheden
Landing Craft Utility (LCU Mk.2) 5 Zijn verlengd waardoor zij in staat zijn het gewicht van een Leopard 2 te kunnen vervoeren.
Landing Craft Personnel (LCU Mk.5c) 12 Hebben de oude Mk. 2&3 vervangen. Van de 6 oude LCVP Mk. 2 blijven er nog 4 in dienst. De L9535 en de L9530 worden momenteel gebruikt voor opleidingen tot bestuurder binnen het Korps Mariniers. De L9533 is omgebouwd tot calamiteiten vaartuig en in dienst bij het Korps Marinebrandweer en L9532 is aan de stichting Keep Them Landing geschonken. LCVP's Mk. 3 blijven in operationele reserve.
Landing Craft Rubber Motorized 17 Worden vervangen door de nieuwe FRISC's.
Bandvagn 206S (All-Terrain Personel Carrier) 156 Niet gepantserd. In totaal krijgen 127 een Mid-Life Update. De rest wordt afgedankt.
BvS-10 Viking (All-Terrain Armoured Personel Carrier) 74 Gepantserd.
Patria XA-188 GVV (Armoured Personel Carrier) 20 Er worden 17 als onderdeel van de verkoop van 83 Patria's overgedragen aan Estland; 3 blijven in dienst als Gepantserd Gewondentransport. Uitstroom tot 2015[6]:ref>http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/nederland_slijt_pantservoertuigen_aan_estland_1_498600?localLinksEnabled=false</ref>
Leopard 1 BARV (Gepantserde Bergingsvoertuigen) 4 Ondersteuningsvoertuigen voor o.a. landingsvaartuigen.
Mercedes-Benz 280 CDI (Gepantserde Softtop) 40 Chassis is bepantserd tegen mijnen en IED's.
Land Rover Defender (Ongepantserd) 150 Zijn aangepast om door hoog water te kunnen rijden.
Unimog Vrachtwagen (Ongepantserd) 17 1.2 ton

Commando Landstrijdkrachten[bewerken]

Het Commando Landstrijdkrachten (CLAS) is het landleger van de Nederlandse krijgsmacht. De staf van het CLAS is gevestigd in Utrecht.

Personeelssterkte[bewerken]

Het CLAS telt circa 25.000 medewerkers. Na de bezuinigingen in 2014 zullen dit er 17.100 zijn.[7]

Operationele onderdelen[bewerken]

 • 11 Luchtmobiele Brigade (11 LMB); de 11 Luchtmobiele Brigade (Air Assault) '7 december', zoals de brigade voluit heet, bestaat uit 3 infanteriebataljons en diverse ondersteunende compagnieën. De hoofdlocaties van de brigade zijn in Schaarsbergen en Assen.
 • 13 Gemechaniseerde Brigade (13 MECHBRIG); deze bestaat 2 pantserinfanterie bataljons, 1 brigade verkenningseskadron, 1 pantsergenie bataljon en diverse ondersteunende eenheden. De hoofdlocatie van de brigade is in Oirschot.
 • 43 Gemechaniseerde Brigade (43 MECHBRIG); deze bestaat eveneens uit 2 pantserinfanterie bataljons, 1 brigade verkenningseskadron, 1 pantsergenie bataljon en diverse ondersteunende eenheden. De hoofdlocatie van de brigade is in Havelte.
 • Operationeel Ondersteunings Commando Land (OOCL); deze levert - sinds zijn oprichting in februari 2009 - zowel nationaal als internationaal gevechtssteun en logistieke steun aan alle krijgsmachteenheden. De brigade bestaat uit 2 bevoorrading en transport bataljons, 3 herstel compagnieën, 1 geneeskundig bataljon, 1 JISTARC (Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition Reconnaissance Commando), 1 CIS (Communicatie & Informatie Systemen) bataljon, 1 Genieconstructie bataljon, 1 CIMIC (Civil-Military Cooperation) bataljon en een Commando Luchtdoelartillerie; dus over sterk uiteenlopende functionaliteiten en middelen die niet bij de andere brigades zijn ingedeeld.
 • Korps Commandotroepen (KCT); een speciale eenheid van het CLAS met als taak het voorbereiden en uitvoeren van speciale operaties in het kader van bondgenootschappelijke verdedigings- en crisisbeheersingstaken. De hoofdlocatie van het KCT is in Roosendaal.

Ondersteunende en logistieke eenheden[bewerken]

 • Opleidings en Trainingscommando (OTCo) verzorgt de meeste landmachtopleidingen en is het grootste opleidingsinstituut in de krijgsmacht. Het OTCo bestaat uit 9 verschillende opleidingsinstituten; de staf is gevestigd in Utrecht.
 • Personeelscommando (Persco) is de kleinere voortzetting van de vroegere Directie Personeel en Organisatie en heeft dezelfde taak als zijn voorganger. Persco is gevestigd in diverse plaatsen in Nederland.
 • Netherlands Armed Forces Support Agency Germany (NASAG) is het facilitair bedrijf voor het Defensiepersoneel en hun gezinsleden in Duitsland. NASAG, heeft 4 National Support Units (NSU) in Heidelberg, Ramstein, Rheindahlen en Münster. De hoofdlocatie is in Rheindahlen.
 • 3 Regionale Militaire Commando’s (RMC Noord, West en Zuid) zijn in hun regio aanspreekpunt voor civiele overheden, instanties en personen. Elk RMC beschikt bovendien over een bataljon Nationale Reserve dat wordt ingezet bij binnenlandse crisissituaties. Ook beheren de RMC’s landmachtkazernes en –terreinen en ondersteunen ze defensiemedewerkers en militaire eenheden in hun gebied. De RMC’s zijn verantwoordelijk voor de lokale beveiliging en zorgen voor werk-, eet-, slaap- en ontspanningsgelegenheden.
 • Ondersteuningsgroep Commando Landstrijdkrachten (OGCLAS) bestaat uit 14 eenheden met elk een specifiek uitvoerende taak. De eenheden leveren uiteenlopende ondersteuning voor het CLAS zoals onder meer militaire muziek, meldkamer veiligheidszaken, cartografie, penitentiair centrum, interne controles etc.
 • Explosieven OpruimingsDienst Defensie (EODD) is gespecialiseerd in het opsporen en ruimen van explosieven. Het coördineert ook de inzet van alle Explosieven Opruimingsdiensten (EOD'en) van de krijgsmacht. De hoofdlocatie is in Soesterberg.
 • Het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps (1 GE/NL Corps) maakt deel uit van de NATO Response Force (NRF) en heeft de hoofdlocatie in Münster, Duitsland. Het beschikt over 1 Staf ondersteuningsbataljon en 1 CIS bataljon.

Capaciteit[bewerken]

Materieel Landstrijdkrachten (incl KMar) Aantal Bijzonderheden
Leopard 2 A6 Gevechtstank 25 (in dienst en 116 in reserve totaal: 141) Vanaf 9 mei 2011 zijn alle tanks stilgezet en in de reserve terecht gekomen. In totaal zijn er 144 tanks and 11 rompen in reserve. Hiervan worden 10 rompen gebruikt voor de nieuwe AEV-3 KODIAK bergingstank en 28 tanks verkocht. Daarmee blijven er nog 116 tanks en 1 romp in reserve. Oorspronkelijk had Nederland 445 tanks gekocht, 114 tanks en 1 geschutskoepel zijn verkocht aan Oostenrijk, 100 tanks aan Canada, 57 tanks aan Noorwegen, 1 lestank en 10 geschutskoepels aan Duitsland en 38 tanks aan Portugal(inclusief 1 lestank).[8]
Leopard 2 ("Büffel" voor bergingswerkzaamheden) 25 In gebruik bij de tankbataljons, de artillerie-afdelingen en hersteleenheden.
Leopard 1 ("Biber" voor bruglegging) 14 Worden vervangen door 4 geüpgradede Noorse Leguaan brugleggers op wielbasis en 10 PSB 2 brugleggers op Leopard 2A4 chassis.
Leopard 1 (Genietank) 14 Worden vervangen door 10 AEV-3 KODIAK bergingstanks, aangetrokken in samenwerking met Duitsland en Zweden. Om kosten te besparen wordt voor het onderstel gebruikgemaakt van tien overtollige Leopard-2 tankonderstellen in reserve.
Leopard 1 (Bergingstank) 22 Op dit moment zijn de bergingstanks ingedeeld bij pantserinfanteriebataljons ter ondersteuning van het nieuwe infanteriegevechtsvoertuig CV90.
CV9030NL (Infanteriegevechtsvoertuig) 193 Stroomt in tot 2011.
YPR-765 (Infanteriegevechtsvoertuig) 568 Verschillende versies, Armoured personnel carrier (APC), Anti-Tank, Reconnaissance, Genie, Cargo, and Ambulance. Oorspronkelijk 2084 aangekocht, verkopen behelsen 25 aan Bahrein, 1030 aan Egypte, 441 aan Jordanië and 18 aan Chili. Van de 570 voertuigen zijn er 24 YPR's omgebouwd tot YPR-765 KMAR voor gebruik bij de 4 pantserwagenpelotons van de Koninklijke Marechaussee, 246 zijn reeds buiten gebruik gesteld om verkocht te worden, 7 zijn verloren gegaan in Bosnië en de resterende 293 voertuigen is nog actief in gebruik. Deze zullen tot aan 2015 vervangen worden door de Boxer voertuigen en daarna verkocht worden.[9]
Fennek (Pantservoertuig) 370 Verschillende versies, Algemene Dienst(128), Medium Range Anti-Tank(40, waren er 80 maar dat aantal wordt echter vanwege bezuinigingen gehalveerd), Reconnaissance(202).[10]
Boxer MRAV 200 Leveringen tussen 2011-2015. 55 in de Command-versie, 19 in de Cargo-versie, 27 in de C2-versie, 41 in de Genie-versie en 58 in de Ambulance-versie.
Patria XA-188 GVV (Pantservoertuig) 70 Hiervan worden 64 overgedragen aan Estland als gevolg van de verkoop van in totaal 81 Patria's. Er blijven 4 in gebruik als gepantserd gewondentransport (XA-188 GWT) in Afghanistan. Uitstroom tot 2015.[6][11][12]
Bushmaster (Pantservoertuig) 76 Oorspronkelijk 86, maar 10 zijn er onherstelbaar beschadigd tijdens de missie in Afghanistan. 29 Bushmasters worden gebruikt voor de nieuwe Nederlandse missie in Kunduz.[6]
PzH 2000NL (Houwitser) 57 18 actief, 7 voor opleidingsdoeleinden, 32 in verkoop.
Fuchs 1 (Electronic Warfare) 18 Dit pantservoertuig is in staat af te luisteren, zendingen te peilen en communicatie te storen.
Fuchs 1 (NBC) 6 Dit pantservoertuig is in staat nucleaire, biologische en chemische verkenningen en detecties uit te voeren.
Mercedes-Benz 280 CDI (Gepantserde Softtop) 88 Chassis is bepantserd tegen mijnen en IED's. 32 MB's worden gebruikt voor de nieuwe Nederlandse missie in Kunduz.[6]
Scania PLS (Vrachtwagen) 555 Verschillende versies.
Luchtmobiel Speciaal Voertuig (Lohr VLA 4x4) 208 Het voertuig bestaat grotendeels uit een buizenframe met polyester carrosserie. Geschikt voor 2 personen.
KTM 400 LS-E (Motoren) 115 Voor ondersteunen van operaties van de Luchtmobiele Brigade.
Suzuki King Quad 750 AXI 4x4 (Quad) 12 Voor gebruik bij operaties van het Korps Commandotroepen.
BOZENA-4 (Mijnenopruiming) 6 Voor het opruimen van antipersoneelmijnen.
Scanjack 3500 (Mijnenopruiming) 2 Voor het opruimen van alle soorten landmijnen.
EMT Aladin (UAV) 20 Draagbaar systeem.
Boeing ScanEagle (UAV) 6 Worden nieuw aangetrokken in 2012.
RQ-11B Raven (UAV) 75 Draagbaar systeem. Worden in 2016 vervangen.
SAGEM Sperwer (UAV) 34 Wordt gelanceerd vanaf een truck. Buiten dienst gesteld.
H.B. Rayé (120mm Mortier) 18 nvt

Commando Luchtstrijdkrachten[bewerken]

Het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) omvat de luchtcomponent van de Nederlandse krijgsmacht. De Staf van het CLSK is gevestigd in Breda.

Personeelssterkte[bewerken]

Het CLSK heeft circa 11.000 medewerkers.

Onderdelen[bewerken]

 • Vliegbasis Leeuwarden, locatie Leeuwarden; F-16 main operating base met 2 vliegende, 2 operationele en 3 ondersteunende squadrons.
 • Vliegbasis Volkel, locatie Uden; F-16 main operating base met 3 vliegende, 1 USAF en 4 ondersteunende squadrons.
 • Vliegbasis Eindhoven, locatie Eindhoven; MCCE en de thuisbasis van de luchttransportvloot met 2 vliegende en 2 ondersteunende squadrons.
 • Vliegbasis Woensdrecht, locatie Hoogerheide; opleidings- en logistieke basis met niet operationele ondersteunende eenheden.
 • Groep Geleide Wapens de Peel, locatie Vredepeel; Joint Air Defence Centre en Joint Air Defence School.
 • Groep Luchtmacht Reserve, locatie Staf te Nieuw-Milligen; Ondersteuning van eenheden CLSK bij (piek) belastingen, Squadrons (601, 602, 603, 604) met beveiligingstaak verdeeld over de (vlieg)bases CLSK en een eigen opleidingssquadron 600, momenteel als basis het AOCS te Nieuw-Milligen.

Capaciteit[bewerken]

Materieel Luchtstrijdkrachten Aantal Bijzonderheden
F-16 A/B MLU-M4 130 In licentie zijn er 213 gebouwd door Fokker. 36 zijn verkocht aan Chili, 9 aan Jordanië en 62 staan in opslag. Verder zijn 38 toestellen verongelukt. Na de bezuinigingen van 2011 blijven er 68 operationeel(en 62 in opslag) waarvan 10 gestationeerd in de Verenigde Staten voor opleiding en training. De overige 58 zijn ingedeeld in 4 operationele squadrons met ieder 14 vliegtuigen en 2 vliegtuigen in de Quick Reaction Force. Alle vliegtuigen worden tot aan 2012 geüpgraded naar de M5-standaard.
Apache AH-64D 29 Oorspronkelijk 30, maar 1 is verongelukt. Tot aan 2015 worden deze geüpgraded naar de Block II standaard.
Boeing Chinook CH-47D 17 In de loop van 2012 worden de eerste 6 Chinook CH-47F geleverd, de huidige toestellen (CH-47D)worden daarna ook naar de F-standaard geüpgraded of vervangen door CH-47F toestellen. Van de nieuwe toestellen(CH-47F) blijven er 3 in de Verenigde Staten voor opleidingsdoeleinden.
Agusta-Bell 412SP 3 In gebruik voor SAR-taken in de EEZ (exclusieve economische zone) en Amsterdam FIR ( Flight information region).
Eurocopter AS 532U2 Cougar Mk2 17 In gebruik voor diverse doeleinden, waaronder transport, verkenning, evacuatie en (bos)brandbestrijding.
Aérospatiale SA316B Alouette III 4 Voornamelijk in gebruik voor Koninklijke of VIP vluchten.
Westland Lynx 24 (uit dienst) één was er een tijd in handen van Qadhafi-aanhangers in Libië na de mislukte evacuatie door de Zr. Ms. Tromp op 27 februari 2011. Inmiddels zijn de Lynx In Nederland uit dienst genomen en worden de taken overgenomen door de Agusta-Bell 412SP en incidenteel de Cougar's voordat de NH-90 helikopters het overnemen medio 2015.[13]
NH Industries NH-90 20 Moeten de Westland Lynx-helikopters vervangen. Er worden 12 geleverd in de versie voor gebruik aan boord marineschepen(NATO Frigate Helicopter) en 8 voor waltaken waaronder transport en ter vervanging van de Agusta-Bell 412SP en Westland Lynx in SAR-taken(Tactical Transport Helicopter).
(K)DC-10 3 De meest recent aangeschafte DC-10 wordt waarschijnlijk niet direct weer verkocht, maar blijft enige tijd operationeel. Hierdoor blijven er 2 toestellen in gebruik.
Lockheed C-130H-30/C-130H Hercules 4 De C-130H-30 zijn verlengde versies van de C-130. Deze 2 "oude" C-130H-30 worden in de toekomst geüpgraded. De nieuwe toestellen zijn voormalige US Navy EC-130Q'S.
Boeing C-17 Globemaster III 1 Gebruik van 500 vlieguren ingekocht bij de Strategic Airlift Capability (SAC) van de NAVO.
Pilatus PC-7 Turbo Trainer 13 Voor opleidingsdoeleinden.
Gulfstream IV 1 Voor VIP-vluchten.
Fokker 50 2 Voor personenvervoer. Worden verkocht.
MIM-104 Patriot 4 Totaal 24 launchers: 16 PAC1 en 8 PAC2. Er zijn 160 PAC1-raketten en 32 PAC3-raketten in gebruik. Een van de vier systemen wordt wegbezuinigd, maar in operationele reserve gehouden.
NASAMS-II 2 Totaal 6 lauchers verdeeld over 3 systemen met elk 6 AIM-120B AMRAAM's.

Verder wordt er in de bezuinigingsplannen van 2011 gesproken over de aanschaf van 1 systeem met 4 MALE UAV's ter grootte van de MQ-1 Predator.

Koninklijke Marechaussee[bewerken]

De Koninklijke Marechaussee (KMar) is een militair politiekorps. De Staf Commandant KMar is gevestigd in Den Haag. De Koninklijke Marechaussee (KMar) verricht voor ongeveer 10% taken ten behoeve van het Ministerie van Defensie (Militaire Politie) en ongeveer 90% ten behoeve van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (waaronder: algemene en grenspolitietaken BES, politietaken burgerluchtvaart en grenspolitietaken, beveiliging ambtswoning minister-president en beveiliging koninklijke paleizen en gebouwen)

Personeelssterkte[bewerken]

De KMar heeft circa 6500 medewerkers.

Indeling[bewerken]

 • District West met hoofdlocatie Amsterdam, verdeeld in 5 brigades (Den Haag beveiliging, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht).
 • District Schiphol met hoofdlocatie Schiphol, verdeeld in 5 brigades (Grensbewaking, Politie, Vreemdelingendienst, Operationele steunverlening en 1 ondersteunende afdeling (Handhaving en toezicht).
 • District Zuid met hoofdlocatie 's-Hertogenbosch, verdeeld in 6 brigades (Schelde, Zuid-Brabant, Noord-Brabant/Noord-Limburg, Zuid-Limburg en Ondersteuning).
 • District Noordoost met hoofdlocatie Zwolle, verdeeld in 7 brigades (Wadden, Oostgrens Noord, Oostgrens Midden, Veluwe, Drenthe-IJsselstreek en Ondersteuning).
 • Landelijke en buitenlandse eenheden met hoofdlocatie Nieuw-Milligen, verdeeld in 6 brigades (Missies, Caribisch gebied, Recherche, Krijgsmacht, Speciale Beveiliging, Ondersteuning) en de Korps Controleurs Gevaarlijke Stoffen.
 • Het Opleidings= en kenniscentrum in Apeldoorn.

Reservisten[bewerken]

Deze - vrijwillig aangemelde en telkens in deeltijd opgeroepen - militairen vormen een aparte categorie.

Nuvola single chevron right.svg Zie Reservistenlegers voor nadere details hierover.

Bronnen[bewerken]

 1. a b Personele kengetallen en trends Defensie 2013, Rijksoverheid, 19 mei 2014.
 2. a b c d e Kerngegevens Defensie, Ministerie van Defensie, 19 januari 2013.
 3. a b Rijksbegroting 2014 Defensie
 4. a b Miljoenennota 2014, pagina 69.
 5. a b Besluit van 22 augustus 2008, Stb. 2008, 348, ter bekendmaking van de tekst van de herziene Grondwet.
 6. a b c d Defensiekrant 28 - http://www.defensie.nl/documenten/magazines/2011/08/25/defensiekrant-nr.-28-2011 (PDF)
 7. Landmacht Nr. 6 2011 - http://www.defensie.nl/documenten/magazines/2011/09/30/landmacht-nr.-6-september-2011 (PDF
 8. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/defensiematerieel/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/09/20/mpo-leopard-2a6-gevechtstank.html
 9. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/defensiematerieel/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/09/20/mpo-pantserrupsvoertuig-ypr-765-en-ypr-806.html
 10. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/defensiematerieel/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/09/20/mpo-fennek-medium-range-anti-tank-mrat.html
 11. http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2010/11/12/estland-koopt-nederlandse-patria-s.html
 12. http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/nederland_slijt_pantservoertuigen_aan_estland_1_498600?localLinksEnabled=false
 13. Volkskrant

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]