Negrosdolksteekduif

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Negrosdolksteekduif
IUCN-status: Kritiek[1] (2013)
PhlegoenasKeayiKeulemans.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Columbiformes (Duifachtigen)
Familie: Columbidae (Duiven)
Geslacht: Gallicolumba
Soort
Gallicolumba keayi
(Clarke, 1900)
Negrosdolksteekduif op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De negrosdolksteekduif (Gallicolumba keayi) is een duif uit het geslacht Gallicolumba die alleen voorkomt op de Filipijnse eilanden Negros en Panay.

Algemeen[bewerken]

De negrosdolksteekduif is net als de overige dolksteekduiven endemisch voor de Filipijnen. Dolksteekduiven hebben als meest opvallende kenmerk een rode vlek op de borst, waarbij het lijkt alsof ze met een dolk gestoken zijn.

Negrosdolksteekduiven zijn net als de andere soorten dolksteekduiven normaal gesproken te vinden op de grond. Ze zullen slechts de bomen invliegen bij gevaar, om te slapen of om te paren.

Deze soort wordt inclusief staart zo'n 25,5 centimeter en heeft een vleugellengte van 15 centimeter.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De negrosdolksteekduif is tegenwoordig erg zeldzaam. Men schat hun aantal op 50 tot 250 exemplaren. In 1997 is de soort gezien op twee locaties in het noordwesten van Panay. Op Negros kwam de soort tot de 19e eeuw veelvuldig voor. Sinds 1980 is de soort hier nog slechts op een locatie waargenomen.

De negrosdolksteekduif scharrelt voornamelijk op de grond van dichte bossen tot zo'n 1000 tot 1200 meter boven zeeniveau.

Voortplanting[bewerken]

Men heeft negrosdolksteekduiven met vergrote gonaden waargenomen in april en mei. Een net geboren jong is waargenomen in de maand mei. Over het nest en de eieren in het wild is niets bekend.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Kennedy, R.S., Gonzales P.C., Dickinson E.C., Miranda, Jr, H.C., Fisher T.H. (2000) A Guide to the Birds of the Philippines, Oxford University Press, Oxford.