Nele Lijnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Nele Lijnen (Houthalen-Helchteren, 12 april 1978) is een Belgische politica, eerste schepen in Hechtel-Eksel, senator en volksvertegenwoordiger voor Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld).

Achtergrond[bewerken]

Nele Lijnen werd geboren in Houthalen-Helchteren maar woont in Hechtel-Eksel. Haar vakgebied is communicatie en public relations. Zij studeerde af als gegradueerde in het Communicatiebeheer aan het XIOS in Hasselt. Zij werkte[1] in een internetbedrijf van Roland Duchâtelet, de stichter van Vivant toen ze senator werd. Ze is moeder van twee kinderen.

Politieke loopbaan[bewerken]

Lijnen is senator sinds 16 maart 2006, toen ze werd gecoöpteerd als Vivant-lid. Bij de verkiezingen van 10 juni 2007 werd zij met 42.625 voorkeurstemmen rechtstreeks en op eigen kracht verkozen om voor Open Vld in de Senaat te zetelen. Bij de verkiezingen van 13 juni 2010 kreeg ze 37.641 voorkeurstemmen en werd ze verkozen dankzij haar plaats op de lijst.

In de senaat zetelde ze in twee commissies, als voorzitter van de Adviescomité voor Gelijke kansen voor vrouwen en mannen en als ondervoorzitter van de Commissie Sociale Aangelegenheden.

Ook is ze actief in de gemeentelijke politiek van Hechtel-Eksel voor de partij HE. Dankzij de verkiezingsoverwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 is ze eerste schepen geworden onder burgemeester Jan Dalemans, en is ze bevoegd voor sport, economie & werk, gelijke kansen, wonen, kinderopvang en evenementen.

Zij is nog steeds verbonden aan Vivant, dat in Vlaanderen onder de vleugels van Open Vld werkt.

Als liberaal politica is Lijnen werkzaam wat betreft onder andere pensioenen, arbeidsmarkt, studentenarbeid, arbeid en handicap, kinderopvang, sociale zekerheid en gezondheidszorg, mobiliteit en buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking.

Bij de wetgevende verkiezingen van 25 mei 2014 werd ze verkozen tot volksvertegenwoordiger voor de kiesomschrijving Limburg.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Nele Lijnen (Vivant) legt eed af als gecoöpteerd senator, Gazet van Antwerpen, 16/03/2006