Neotherapsida

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Neotherapsida
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg-Perm tot Anthropoceen
Oligokyphus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Chordata
Klasse:Synapsida
Orde:Therapsida
Clade
Neotherapsida
Tritylodon
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Neotherapsida[1] zijn een groep uitgestorven Synapsida.

In 1986 kwam James Allen Hopson tot de conclusie dat verschillende groepen van de Therapsida hoger in de evolutionaire stamboom stonden dan de Dinocephalia. In 1999 benoemde hij deze hoofdtak als de Neotherapsida, de 'nieuwe Therapsida'. De Neotherapsida zouden de zustergroep zijn van de Dinocephalia binnen de Eutherapsida. Een precieze definitie van het begrip is problematisch gebleken omdat het onzeker is welke neotherapside groep het meest basaal is, de Anomodontia of de Gorgonopsia. Hopson ging ervan uit dat dit de Anomodontia waren waarvan de Theriodontia dan binnen de Neotherapsida de zustergroep vormden.

Het volgende cladogram toont de indeling volgens Hopson.

 Neotherapsida 
 † Anomodontia 

Dromasauria



Dicynodontia



 Theriodontia 
 † Gorgonopsia 

Lycaenops



Inostrancevia



 Eutheriodontia 
 † Therocephalia 
 † Eutherocephalia 

Bauria




 Cynodontia 

Mammalia






De neotherapsiden hadden hun synapomorfieën, gedeelde nieuwe eigenschappen. Verschillende daarvan zijn geopperd. Het squamosum is sterk naar onderen verbreed en bedekt in achteraanzicht het grootste deel van het quadratum en het quadratojugale. Het epipterygoïde heeft een breed raakvlak met het wandbeen. De atlas, de eerste halswervel, heeft epipofysen, uitsteeksels op de achterste gewrichtsuitsteeksels. In het bekken doorboort een vergroot foramen obturatum de beennaad tussen schaambeen en zitbeen.

De Neotherapsida hadden een eerste bloeiperiode tijdens het Laat-Perm. De Eutheriodontia bestaan nog waaronder de zoogdieren en de mens die dus een neotherapside is.