Nervus facialis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aangezichtszenuw
Nervus facialis
Zenuw
Het verloop en de verbindingen van de nervus facialis in het rotsbeen (pars petrossa ossis temporalis).
Het verloop en de verbindingen van de nervus facialis in het rotsbeen (pars petrossa ossis temporalis).
Enkele belangrijke motorische takken van de nervus facialis
Enkele belangrijke motorische takken van de nervus facialis
Naslagwerken
Gray's Anatomy 202,901
MeSH A08.800.800.120.250
Dorlands/Elsevier n_05/12565770
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De nervus facialis is de zevende craniale, hersenzenuw of de aangezichtszenuw.

De N. VII heeft zich ontwikkeld uit de kieuwboogzenuwen van lagere gewervelden.

Verloop[bewerken]

De nervus facialis bevat zenuwvezels uit de nucleus nervi facialis (motorische tak), de nucleus salivatorius superior (parasympathische tak) en de nucleus solitarius (smaakvezels) en ontspringt aan de achterkant van de pons uit de hersenstam. Vervolgens treedt hij naar buiten in de brughoek om via de meatus acusticus internus in het rotsbeen uit te komen. Daar splitst de zenuw in twee groepen. De eerste groep bestaat uit smaakvezels en vezels voor de secretie van speeksel- en traanklieren. Deze groep loopt binnen de zogeheten canalis facialis van het rotsbeen. De tweede en grootste groep bestaat uit motorische vezels voor de mimische musculatuur van het gezicht (zie innervatie).

Innervatie[bewerken]

Klinische evaluatie[bewerken]

Bij perifere beschadiging van de nervus facialis ontstaat er een verlamming van alle spieren van de aangedane gezichtshelft. De mondhoek hangt naar beneden, het oog kan niet meer gesloten worden en de rimpels in het voorhoofd verstrijken. Bovendien kan smaak en gehoor gestoord zijn en kan er verminderde vorming van speeksel of traanvocht worden waargenomen.

Bij een verlamming van de nervus facialis valt de musculus stapedius uit, en daarmee ook de demping van het geluid.

Centrale beschadiging van de nervus facialis heeft alleen verlamming van het onderste gedeelte (mond) van het gezicht tot gevolg, aangezien de zenuwen van het bovenste gedeelte (oog, voorhoofd) vanuit twee kanten van de hersenen worden aangestuurd (gedeeltelijk gekruiste innervatie). Aangezien de nervus facialis door de oorspeekselklier heenloopt, kan een tumor in de speekselklier leiden tot uitvalsverschijnselen.