Nesebar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nesebar
Несебър
Plaats in Bulgarije Vlag van Bulgarije
Nesebar
Nesebar
Situering
Oblast Boergas
Coördinaten 42° 39' NB, 27° 43' OL
Algemeen
Inwoners (2004) 5800
Portaal  Portaalicoon   Bulgarije
Oude centrum van Nesebar
Werelderfgoed cultuur
Nesebar - Church of Christ Pantocrator.jpg
Land Vlag van Bulgarije Bulgarije
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 217
Inschrijving 1983 (7e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Nesebar (Bulgaars: Несебър) is een stad in Bulgarije in de oblast Boergas. Ze telt 5800 inwoners (in 2004). Het historische deel van de stad is gelegen op een klein schiereiland aan de Zwarte Zee. Nesebar staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Geschiedenis[bewerken]

Nesebar werd in de 6e eeuw vóór Chr. gesticht door Dorische Grieken op de plaats waar zich al in het 2de millennium vóór Chr. de Thracische nederzetting Menabria bevond. De Grieken noemden de stad Mesambria (Grieks: Μεσημβρἰα), waarvan het Slavische Nesebar is afgeleid.

In de 4de en 3e eeuw vóór Chr. was het Griekse Mesambria een belangrijke handelsstad. Na de verovering door de Romeinen in 72 na Chr. verloor ze aan belang. Onder de Byzantijnen tussen de 4de en de 7e eeuw beleefde de stad een nieuwe bloeiperiode. Daarna werd ze een twistappel tussen het Bulgaarse rijk en de Byzantijnen. In de 13de en 14e eeuw beleefde de stad haar beste jaren onder de Bulgaren. Dit is de periode waarin de meeste van de goed bewaarde kerken werden gebouwd. Onder het Ottomaanse Rijk (vanaf 1371) zette zich opnieuw een neergang in. In 1900 telde de stad nog maar 1900 inwoners (hoofdzakelijk Grieken). In de 20e eeuw werd Nesebar een stad van Bulgaren en leeft ze van het toerisme. Sinds 1983 staat ze op de Werelderfgoedlijst.

Externe link[bewerken]