Nestoriaanse stele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nestorian-Stele-Budge-plate-III.jpg

De Nestoriaanse stele of Nestoriaanse steen is een stele opgericht tijdens de Tang-dynastie in 781 die de verwezenlijkingen van de Assyrische Kerk van het Oosten in China verhaalt. De Assyrische Kerk van het Oosten wordt ook wel foutief de Nestoriaanse kerk genoemd.

De stele[bewerken]

De stele geeft informatie over de christelijke gemeenschappen in verschillende Noord-Chinese steden. De tekst vermeldt dat de Assyrische Kerk van het Oosten erkenning gekregen had door de Tang-keizer Taizong in 635. De steen is 279 cm hoog en gemaakt van kalksteen.

Soms wordt de steen omschreven als het "monument ter ere van de verspreiding van de Ta-Chin stralende religie in het Middenrijk". De toenmalige kerk verwees naar zichzelf als "De stralende religie van Daqin". De oude Chinezen verwezen naar het Romeinse Rijk met het Chinese woord Daqin. De leer van de Kerk van het Oosten, of de stralende religie is een wonderlijke mengeling van christendom, boeddhisme, taoïsme en confucianisme. In de dertiende eeuw kwam in het Mongoolse Rijk de stralende religie tot nieuwe bloei.

De steen werd opgericht op 7 januari 781 in de keizerlijke hoofdstad Chang'an, het huidige Xi'an, of in Chou-Chih, niet ver van Chang'an.

De kalligrafie werd gemaakt door Lu Xiuyan en de inhoud van de tekst werd opgesteld door Jingjing, een Nestoriaanse monnik. Er staan 1756 Chinese karakters op en 70 woorden in het Syrisch.

Bovenaan de stele is een kruis afgebeeld. De tekst verwijst naar Genesis, het kruis van Christus en de doop. De tekst is ook een eerbetoon aan missionarissen en weldoeners van de Kerk in China in 640.

De stele werd opgegraven in de late Mingdynastie (tussen 1623 en 1625) naast de Chongren Tempel waar het verschillende eeuwen stond. Nu wordt de stele tentoongesteld in het stele-woud van Xi'an, een soort stenen museum (Beilin Museum, Zaal nr. 2 de eerste stele aan de linkerkant als je de zaal binnenkomt.)

Kritiek[bewerken]

Theophil Gottlieb Spitzel, De re literaria Sinensium commentarius, 1660

De Nestoriaanse steen wordt door sommige anti-christelijke groepen een jezuïtische vervalsing genoemd. De Jezuïeten waren een tijdlang keizerlijke raadgevers tijdens de Mingdynastie. Er is echter geen wetenschappelijk of historisch bewijsmateriaal om die claim te ondersteunen.

Er zijn verschillende christelijke grafstenen gevonden in China in de Sinkiang-regio, Quanzhou en op andere plaatsen. Die steles zijn uit een latere periode. In het klooster van het kruis nabij Peking worden twee christelijke steles bewaard uit 960 A.D en 1365 A.D.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties