Network (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Network is een film uit 1976 en werd geregisseerd door Sidney Lumet en geschreven door Paddy Chayefsky . De belangrijkste rollen waren voor Peter Finch, Faye Dunaway, Robert Duvall en William Holden.

Plot en acteurs[bewerken]

Wanneer de nieuwslezer Howard Beale (Peter Finch) van een televisiezender ontdekt dat hij ontslagen wordt, gaat hij meteen rechtstreeks op televisie en vertelt dit aan de kijkers. Bovendien vertelt hij de kijkers dat hij van plan is om zelfmoord te plegen tijdens zijn laatste uitzending. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de kijkcijfers meteen de hoogte in gaan. En dat vindt de zender wel aardig.

De film vertelt ook het verhaal van Diana Christensen (Faye Dunaway), iemand die begon als 'Producer van Entertainment Programmatie' en eindigde als de baas van de 'Nieuws en Entertainment Divisie'. Bovendien heeft ze een relatie met Max Schumacher (William Holden), hoofd van de nieuwsredactie die bezorgd is om Beale.

Beale begint tijdens zijn uitzendtijd te klagen over de mensen die aan het hoofd staan van de zender. Uiteindelijk beslist Diana Christensen om Beale tijdens een televisie-uitzending te laten vermoorden door een groep terroristen.

Academy Awards[bewerken]

Golden Globes[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Michael Tucker maakte met een naamloos rolletje in Network zijn debuut op het witte doek.

Externe link[bewerken]