New General Catalogue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf New General Catalog)

De New General Catalogue (NGC) is een catalogus van zogenoemde deep sky objecten, een klasse van astronomische objecten. Hij bevat 7840 objecten, die NGC-objecten worden genoemd. Deze zijn gesorteerd op rechte klimming. De NGC is een belangrijke astronomische catalogus omdat hij een groot aantal heldere objecten bevat, waaronder sterrenstelsels, open sterrenhopen, bolvormige sterrenhopen en emissienevels. Het eerste object in de NGC is NGC 1.

De catalogus is opgesteld in de jaren 1880-1890 door J.L.E. Dreyer op basis van waarnemingen van vooral William Herschel. Daarna is hij geleidelijk aan uitgebreid met twee Indexcatalogi (IC I & IC II), waardoor er 5386 objecten bij kwamen. Toen de catalogus werd opgesteld was het nog niet duidelijk dat er meer sterrenstelsels dan het onze in de ruimte aanwezig waren: de objecten, die nu als sterrenstelsel bekend zijn, werden toen "spiraalnevel" genoemd. Edwin Hubble ontdekte pas in 1923 dat de spiraalnevels sterrenstelsels zijn die buiten het onze liggen.

Objecten aan de zuidelijke hemel zijn enigszins minder goed gecatalogiseerd, maar vele zijn waargenomen door John Herschel. De NGC bevatte heel wat fouten die er voor het grootste deel zijn uitgehaald voor de Revised NGC.

Sterren[bewerken | brontekst bewerken]

Een groot gedeelte van de New General Catalogue is in beslag genomen door waarnemingen van foutief geïnterpreteerde enkelvoudige sterren, alsook van dubbelsterren zoals Schweizer's dubbelster (NGC 7804), en meervoudige stersystemen. Dunbevolkte open sterrenhopen die eigenlijk, door hun schaarste aan sterren, als telescopische asterismen dienen aangezien te worden, komen in de NGC veelvuldig voor. Sommige relatief heldere sterren die met het blote oog gemakkelijk kunnen worden waargenomen zijn eveneens in de NGC te vinden. Vroegere waarnemers meenden dat deze sterren gehuld waren in een vorm van nevelachtigheid, zoals:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie NGC-objecten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.