New Holland (tractormerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Moderne combine van New Holland
idem Tractor

New Holland is een Amerikaanse tractor- en graafmachinebouwer.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is opgericht in 1940 door Abe Zimmerman in New Holland (Pennsylvania) in de Verenigde Staten. In 1947 is het opgekocht door Sperry Corporation en ging het Sperry-New Holland heten. In 1964 kocht het bedrijf een meerderheidsbelang in Claeys (België), een bouwer van maaidorsers; later werd deze geheel overgenomen. In 1974 is het begonnen met het maken van zitgrasmaaiers; deze afdeling is later verkocht aan Ariens.

Ford kocht New Holland in 1981 en verkocht later een deel van de aandelen aan Fiatagri. Vooraleer deze aandelen naar Fiat gingen, werd nog het bedrijf Versatile tractor company overgenomen. In 1993 verkocht Ford alle aandelen aan Fiat, waardoor deze laatste de enige aandeelhouder werd.

Overname door Fiat[bewerken]

Na deze aandelentransactie werden beide tractorafdellingen gefusioneerd. De tractoren die de nieuwe afdeling ontwierp waren verkrijgbaar in Fiat terracotta-rood en Ford blauw, om de klanten langzaam te laten wennen aan het nieuwe merk. In 2000 werd besloten om alle tractoren alleen nog in het blauw te produceren en te verkopen onder de merknaam New Holland. In 1998 kocht New Holland Orenstein & Koppel, een groot constructiebedrijf (O&K in Noord-Amerika is verkocht aan Terex).

Tegenwoordig maakt New Holland deel uit van CNH, een onderdeel van de Fiat-groep. Deze is ontstaan uit een overname van Case IH door New Holland in 1999. Beide bedrijven brengen nog steeds tractoren en graafmachines onder hun eigen naam uit maar onderling verschillen ze niet veel. Zo wordt een nieuwe serie New Holland tractoren gemaakt in de fabriek van Steyr (een merk van CNH). De New Holland, Case en Steyr tractoren zijn wat betreft het mechanisch gedeelte vrijwel identiek, slechts de cabine en andere uiterlijke elementen worden nog door de merken apart ontwikkeld.

New Holland maakt naast tractoren ook maaidorsers, plant- en zaaimachines, balenpersers, hakselaars, verreikers en sproeimachines.

productie[bewerken]

New Holland is aanwezig in 170 landen. Het bedrijf telt 22 productie-units :

Azië[bewerken]

Europa[bewerken]

 • Ankara, Turkije: tractoren, motoren (joint ventures)
 • Antwerpen, België: onderdelen
 • Basildon, UK: tractorsen
 • Coex, Frankrijk: maaidorsers
 • Croix, Frankrijk: onderdelen
 • Jesi, Italië: tractoren
 • Lecce. Italië: verreikers
 • Modena, Italië: onderdelen
 • Płock, Polen: combines and persen
 • Zedelgem, België: combines, balenpersen en maaidorsers
 • Cork,Ierland: tractoren

Noord Amerika[bewerken]

Mexico[bewerken]

 • Querétaro: tractoren and onderdelen (joint venture)

Verenigde Staten[bewerken]

Canada[bewerken]

Zuid Amerika[bewerken]

Brazilië[bewerken]

categoriën tractoren[bewerken]

Rond 2010 werden nieuwe modellen ingevoerd, met een andere nummering op de motorkap. Het eerste cijfer geeft de zwaarte van de tractor, de laatste 2-3 cijfers geven de pk's van de motor inclusief de booster. De booster geeft extra pk' bij zwaar trekwerk. Al de motoren voldoen aan de Tier 4A final uitlaatgasnormen.

T5 tractoren[bewerken]

Deze categorie bestaat uit de modellen T5.95 (max 95 pk), T5.105 (max 105 pk) en de T5.115 (max 115 pk). Deze tractoren zijn perfect voor lichte werken en werken met de frontlader.

T6 tractoren[bewerken]

Deze categorie bestaat uit de modellen T6.140, de T6.150, de T6.160 en de T6.165. Dit zijn lichtere tractoren die perfect zijn voor middelgrote bedrijven.

T7 tractoren[bewerken]

Deze categorie bestaat uit de modellen T7.170, de T7.185, de T7.200, de T7.210, de T7.220, de T7.235, de T7.250, de T7.260 en de T7.270. Dit zijn tractoren voor middelgrote en grote bedrijven. Deze modellen zijn de meest geliefde modellen bij de loonwerkers, aangezien veel machines voor een vlot verloop deze pk's nodig hebben.

T8 tractoren[bewerken]

Deze categorie bestaat uit de modellen T8.275, de T8.300, de T8.330, de T8.360 , de T8.390 en de T8.420. Dit zijn zeer zware tractoren die naast de landbouw ook nog zeer populair zijn voor transport- en grondwerken.

T9 tractoren[bewerken]

Deze categorie bestaat uit de modellen T9.390, de T9.450, de T9.505, de T9.560 en de T9.670. Deze behoren tot de grootste tractoren in de wereld. Ze worden vooral gebruikt in landen met zeer grote velden in de akkerbouw, zoals U.S.A., Oekraïne, enz.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]