New Scientist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
New Scientist
Logo
Genre Populaire wetenschap
Frequentie Wekelijks (Engels), maandelijks (Nederlands)
Oplage 30,698[1] (Engels), 16.305[2] (Nederlands)
Eerste editie 22 november 1956 (Engels), 23 mei 2013 (Nederlands)
Land(en) Verenigd Koninkrijk, Nederland, België
Uitgeverij(en) Reed Business Information Ltd (Engels), Veen Media (Nederlands)
ISSN 0262-4079
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

New Scientist is van origine een Engelstalig populairwetenschappelijk tijdschrift. Sinds 2013 verschijnt het tijdschrift eveneens in een redactioneel onafhankelijke Nederlandstalige editie. De Engelstalige editie is een weekblad, de Nederlandstalige editie een maandblad.

Engelstalige editie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Engelstalige weekblad bestaat sinds 1956, en heeft sinds 1996 een website. Naast actuele zaken, overzichtsartikelen, interviews en wetenschappelijk-politiek nieuws bevat het weekblad advertenties voor banen in de wetenschap.

Nederlandstalige editie[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandstalige New Scientist verscheen oorspronkelijk onder de titel Natuur & Techniek (later: Natuurwetenschap & Techniek, NWT en NWT Magazine), voor het eerst in 1932. In 1994 ging het magazine over naar Veen Media (destijds nog Veen Magazines).[3] In 2013 veranderde de titel naar New Scientist,[4] waarbij abonnees en redactie behouden bleven. Sinds eind 2014 is Jim Jansen hoofdredacteur.[5]

In het verleden waren André Kuipers[6] (2015) en Robbert Dijkgraaf[7] (2016) gasthoofdredacteur.

In mei 2022 verscheen de honderdste editie.[8]

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Naast vertaalde artikelen, verschijnen in de Nederlandstalige editie originele verhalen en rubrieken. Daarin ligt de nadruk op onderzoek uit Nederland en België. Onder de naam Young Scientist verschijnen maandelijks vier pagina's in het tijdschrift die bedoeld zijn voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Online[bewerken | brontekst bewerken]

Op haar website publiceert New Scientist wetenschapsnieuws en blogs die niet in de papieren editie verschijnen. 51% van de lezers bezoekt New Scientist uitsluitend digitaal. Daarmee had het magazine in 2017 het op één-na-grootste aandeel digitale lezers van de Nederlandse tijdschriften.[9]

Events[bewerken | brontekst bewerken]

New Scientist organiseert reizen en evenementen, waaronder het jaarlijkse Gala van de Wetenschap en New Scientist Live. Ook organiseert het blad, samen met Lowlands, jaarlijks het programma Lowlands Science op het muziekfestival

New Scientist wetenschapstalent[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de naam New Scientist wetenschapstalent reikt het tijdschrift sinds 2015 elk jaar een prijs uit aan een talentvolle jonge wetenschapper uit Nederland of België. Voormalige winnaars zijn:

Andere activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De redactie van New Scientist maakt elke zaterdag de wetenschapsbijlage van dagblad Het Parool. Daarnaast maakt zij de boekenreeks Pocket Science: boekjes die in maximaal 100 pagina's actuele wetenschappelijke onderwerpen behandelen. Voor de jeugd maakt de redactie Young Scientist Doeboeken en Vakantieboeken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]