Nicolaaskerk van het Grootkruis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kerk van de Heilige Nicolaas van het Grootkruis

Церковь Николая Чудотворца «Большой Крест»

Nicolaaskerk van het Grootkruis
Plaats Moskou-Kitajgorod

Vlag van Rusland Rusland

Denominatie Russisch-orthodoxe Kerk
Gewijd aan Nicolaas van Myra
Coördinaten 55° 45′ NB, 37° 38′ OL
Gebouwd in 1680-1688
Gesloopt in 1934
Detailkaart
Nicolaaskerk van het Grootkruis (Moskou)
Nicolaaskerk van het Grootkruis
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kerk van de Heilige Nicolaas van het Grootkruis (Russisch: Церковь Николая Чудотворца «Большой Крест») was een Russisch-orthodoxe Kerk in het centrum van Moskou.

De kerk stond aan de Oelitsa Ilinka in de historische wijk Kitajgorod en werd in 1934 onder het atheïstische regime van Stalin gesloopt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw werd gefinancierd door rijke Moskouse handelaren en begon in 1680. De kerk werd voltooid in 1688 en gewijd aan de Heilige Nicolaas, een van de populairste heiligen in Rusland. Op de iconostase bevond zich een kruis van grote omvang dat meer dan 120 relikwieën bevatte. Het hoofdaltaar werd gewijd aan de Ontslapenis van de Moeder Gods. De kerk had vier verdiepingen, de onderste verdieping werd gebruikt voor het begraven van parochianen. Exterieur en interieur waren zeer rijk gedecoreerd. De koepels van de kerk waren versierd met reliëfsterren. De klokkentoren stond vrij van de kerk. De architect van de kerk is onbekend.

Sovjet-periode[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd gesloten in de herfst van 1931. In 1934 volgde volledige vernietiging. De sloop werd door de bolsjewieken gemotiveerd met het wel vaker gebruikte voorwendsel dat de kerk het verkeer belemmerde. Op de plek waar de kerk ooit moest wijken voor het verkeer bevindt zich tegenwoordig een groenvoorziening. De iconostase overleefde de vernietiging en wordt bewaard in Klooster van de Heilige Drie-eenheid en de Heilige Sergej.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kerk van de Heilige Nicolaas van het Groot Kruis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.