Nieuw-West (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nieuw-West
Stadsdeel van Amsterdam
Amsterdam - Stadsdeel Nieuw-West.PNG
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Oppervlakte 32,38 km²  
Inwoners (2010) 135.188 [1]
Overig
Website Stadsdeel Nieuwwest

Nieuw-West is een stadsdeel van de gemeente Amsterdam in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het stadsdeel werd als deelgemeente ingesteld in 2010 en is een samenvoeging van de vroegere stadsdelen Geuzenveld/Slotermeer, Slotervaart en Osdorp. Na afschaffing van de deelgemeenten als bestuurslaag, werd een deel van de taken van de Amsterdamse stadsdelen overgenomen door bestuurscommissies. De Amsterdamse stadsdelen zijn daarmee geen deelgemeenten meer.

Nieuw-West[bewerken]

Nieuw-West is het gedeelte in het westen van Amsterdam dat na de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd. Sinds 1990 omvatte dit gebied de stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer, Slotervaart en Osdorp en een stukje van Bos en Lommer, het gedeelte ten westen van de Ringweg A10 (de 'Kolenkitbuurt').

De basis hiervoor werd gelegd in het Algemeen Uitbreidingsplan uit 1935. De wijken zijn gebouwd volgens de open bebouwingswijze, met veel groen tussen de bebouwing. De Westelijke Tuinsteden werden in de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw gebouwd.

In het midden van het gebied ligt de Sloterplas, die gegraven werd voor de zandwinning ten behoeve van de ophoging van de omliggende tuinsteden. Ook De Nieuwe Meer werd tot een diepte van circa 30 meter uitgegraven voor deze zandwinning. De Sloterplas met het omliggende Sloterpark vormen het hart van de Westelijke Tuinsteden.

Tot de Westelijke Tuinsteden behoren: Slotermeer, Geuzenveld, Slotervaart, Overtoomse Veld en Osdorp.

In de jaren negentig kwamen nog enkele nieuwe uitbreidingen tot stand in Nieuw-West: de wijken Oostoever, Nieuw Sloten en De Aker.

Sinds 2001 zijn er grote werkzaamheden in uitvoering in het kader van de 'Stedelijke vernieuwing'. Hiervoor is een plan gemaakt: 'Richting Parkstad 2015'. Vele duizenden woningen worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw, waarbij tevens een deel van de oorspronkelijke opzet verloren gaat.

In maart 2007 werden Bos en Lommer en Nieuw-West aangewezen als een probleemwijk (Zie: De 40 wijken van Vogelaar), waardoor zij extra aandacht en geld zullen ontvangen.

Uiteindelijk zijn de volgende buurten door de gemeente Amsterdam aangewezen: Slotermeer Noord-Oost, Slotermeer Zuid-West, Geuzenveld, Osdorp Midden, Kolenkit, Slotervaart.[2][3]

Herindeling stadsdelen[bewerken]

Vanaf 1 mei 2010 bestaat Amsterdam-West uit twee stadsdelen, namelijk West en Nieuw-West, die grotendeels overeenkomen met respectievelijk het vooroorlogse (voor 1940) en naoorlogse (na 1945) deel.

Stadsdeel West is ontstaan door samenvoeging van de stadsdelen Oud-West, Westerpark, De Baarsjes en Bos en Lommer. Daarnaast is er het stadsdeel Nieuw West door samenvoeging van de stadsdelen Geuzenveld/Slotermeer, Slotervaart en Osdorp.

Buurten en wijken in Nieuw-West[bewerken]

Plankaart van het Algemeen Uitbreidingsplan uit 1935, met links de Westelijke Tuinsteden.

Wijkindeling volgens het stadsdeel[bewerken]

Vanaf voorjaar 2011 is het stadsdeel in de volgende wijken ingedeeld:

Uitslagen van de deelraadsverkiezingen Nieuw-West[bewerken]

Deelraadszetels
Partij 2010
PvdA 11
VVD 5
GL 3
D66 3
BNW'81 3
SP 2
CDA 1
Tulpen voor Amsterdam 1
Totaal 29

De onderstreepte getallen vormen de hieruit onderhandelde bestuursmeerderheid.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Ineke Teijmant; Jan Versnel en Bart Sorgedrager, foto's - Goed wonen in Nieuw-West. Uitgeverij Lubberhuizen, Amsterdam, 2001. Uitgave ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling, onderdeel van de manifestatie Het Trappenhuis, van mei tot september 2001 in het kader van '50 jaar Westelijke Tuinsteden' en 'wij wonen, 100 jaar woningwet'. ISBN 90-76314-81-0
  • Ivan Nio, Arnold Reijndorp en Wouter Veldhuis - Atlas Westelijke Tuinsteden Amsterdam - De geplande en de geleefde stad. Uitgeverij SUN architecture, Amsterdam 2008. ISBN 978-9088-290-053
  • Yttje Feddes; met bijdragen van: Imke van Hellemondt - De groene kracht: de transformatie van de Westelijke Tuinsteden Amsterdam. Uitgeverij SUN Trancity, Amsterdam 2011. ISBN 978-94-6105305-3
  • Theo van Oeffelt, Bernard Hulsman en Kees de Graaf (fotografie: Luuk Kramer), Nieuw Nieuw-West - Stedelijke vernieuwing in de Amsterdamse tuinsteden 2000-2010, Uitgeverij THOTH, Bussum 2010 ISBN 978-9068-685-312
  • Ton Heijdra, Amsterdam Nieuw-West. De geschiedenis van de Westelijke Tuinsteden. Uitgeverij René de Milliano, Alkmaar 2010. ISBN 978-9072-810-588

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties