Nieuwe Kerk (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Den Haag Nieuwe Kerk.jpg
Nieuwe Kerk
Bartholomeus van Bassen, De Nieuwe Kerk aan het Spui gezien vanuit het oosten, 1650.jpg
De Nieuwe Kerk aan het Spui gezien vanuit het oosten (1650)
Graf Baruch Spinoza, Den Haag.jpg
Het graf van Spinoza

De Nieuwe Kerk is een kerkgebouw aan het Spui in het centrum van Den Haag. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Het werd in 1649 gebouwd nadat de Grote Kerk te klein was geworden. De bouw werd voltooid in 1656. De kerk lag voor de demping van de grachten op een eiland tussen het Spui, de Rotterdamse Veerkade, Amsterdamse Veerkade, Stille Veerkade, de Paviljoensgracht en de St. Anonusburgwal.

Kerk[bewerken]

Architectuur[bewerken]

De Nieuwe Kerk werd ontworpen door timmerman Pieter Noorwits met assistentie van Bartholomeus van Bassen. De kerk geldt als een hoogtepunt van de vroege protestantse kerkelijke architectuur in Nederland. Zoals veel kerken uit die tijd is de Nieuwe Kerk een centraalbouw. In tegenstelling tot andere centraalbouwen heeft de kerk echter geen eenvoudige cirkelvormige of veelzijdige plattegrond maar bestaat de ruimte uit twee achtzijdige delen die met elkaar verbonden zijn door een iets smaller deel waarin de preekstoel werd opgesteld. De architectuur van de kerk vertoont elementen van zowel renaissance als classicisme.

Orgel[bewerken]

In de kerk bevindt zich een orgel dat gebouwd werd door Johannes Duyschot in 1702. Uit de bouwtijd resteert nog het grootste deel van het pijpwerk en de kast. Het orgel werd in 1867 verbouwd door één van de beste orgelmakers van die tijd, het bedrijf van Christian Gottlieb Friedrich Witte. Zij pasten het orgel aan, zodat het ook goed bruikbaar werd voor Romantische muziek.

Graven[bewerken]

In de kerk bevonden zich in de 18de eeuw graven en rouwborden. De rouwborden moesten op last van de Fransen in 1795 verwijderd worden. Een twaalftal grafstenen zijn in de muren gemetseld van de kelder, waar concertbezoekers in de pauze een drankje kunnen halen. In de kerktuin bevindt zich het grafmonument van Spinoza.

Concertzaal[bewerken]

De kerk werd in 1969 gesloten en na een lange restauratie heropend als concertzaal, onderdeel van het complex Dr. Anton Philipszaal / Lucent Danstheater / Nieuwe Kerk. Er zijn akoestische aanpassingen aangebracht die het binneninterieur een modern gezicht geven.

Externe link[bewerken]