Nieuwe Leeuwarderweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nieuwe Leeuwarderweg
Nieuwe Leeuwarderweg na de herprofilering
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam-Noord
Wijk Buikslotermeer
Begin A10
Eind IJtunnel
Algemene informatie
Naam sinds 1970

De Nieuwe Leeuwarderweg is een stroomweg die deels parallel aan het Noordhollandsch Kanaal ligt in Amsterdam-Noord. Het is een autoweg met maximumsnelheid van 70 km/h en maakt onderdeel uit van de Amsterdamse stadsroute s116. Ze zorgt voor een snelle wegverbinding tussen de ringweg A10 en de IJtunnel.[1] Voorbij het op- en afrittencomplex van de A10 gaat de weg over in de Slochterweg als onderdeel van Provinciale weg 247. Haar naam kreeg ze per raadsbesluit op 27 mei 1970 en verwijst deels naar de Leeuwarderweg, een oude uitvalsweg vanuit Amsterdam-Noord richting Afsluitdijk en uiteindelijk Leeuwarden.

De brede vierstrooksweg met lange invoeg- en uitvoegstroken voor lokaal verkeer naar de ongelijkvloerse kruisingen werd opengesteld in 1968, gelijktijdig met de opening van de IJtunnel. Het ging ten koste van een groot deel van het Volewijkspark. Het tracé van de weg werd tussen 2007 en 2012 aangepast door de aanleg van de Noord/Zuidlijn en de aanleg van het Noorderpark (een samenvoeging van het Volewijkspark en Florapark in 2014). Over vrijwel de hele lengte van het wegtracé liggen tussen de rijbanen nu metrospoor, station Noorderpark, station Noord en een opstelterrein van de Amsterdamse metro. De Nieuwe Leeuwarderweg kreeg allerlei kunstwerken vanwege de benodigde ongelijkvloerse kruisingen. Om alles te kunnen realiseren werd de weg op grote stukken zowel verdiept en verhoogd aangelegd. Kunstwerken te vinden zijn:

De Nieuwe Leeuwarderweg kent slechts vijf huisnummers: 15 (Cultureel centrum De tanker in voormalig benzinestation), 16 (café De gele pomp, een voormalige benzinestation tegenover De tanker), 25 (P+R), 26 (onbestemd gebouwtje bij kruising IJdoornlaan) en 30 (Aannemingsbedrijf).

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]