Nij Beets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nij Beets
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nij Beets (Friesland)
Nij Beets
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Opsterland Opsterland
Coördinaten 53° 4′ NB, 6° 0′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.670[1]
Overig
Postcode 9245
Woonplaatscode 3352
Foto's
It Damshûs
It Damshûs
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Nij Beets is een dorp in de gemeente Opsterland, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ongeveer 12 kilometer ten zuidwesten van Drachten. Het dorp telde in 2021 1.670 inwoners.[1] Door het dorp loopt het Polderhoofdkanaal (ook wel Nieuw-Beetstervaart genoemd).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nij Beets is gesticht in 1863 door veenarbeiders. Deze zogeheten Gietersen kwamen rond 1860 naar Nij Beets om het veen van de veenbazen af te graven en er turf van te maken.

De veenarbeiders verdienden bijna niets en moesten wonen in houten hutten die ze vaak zelf moesten maken. Ook boten waarmee eerder turf vervoerd was, maar die daarvoor niet meer bruikbaar waren, werden voor bewoning geschikt gemaakt. In de 19e eeuw kwam het Beets in de polder, zoals de versnipperd bewoonde omgeving ook wel werd aangeduid, een aantal keren in opspraak. Er vonden meerdere veenopstanden plaats. In de eerste helft van de 19e eeuw groeiden twee woonkernen van het dorp aan elkaar vast.

Ongeveer rond 1900 werd de nieuwe kern in de volksmond aangeduid als Nieuw Beets omdat de PTT deze naam hanteerde. Die situatie bleef, ook toen op 1 augustus 1925 Beets (Oud Beets), opging in Beetsterzwaag. Naar aanleiding van een verzoek van Plaatselijk Belang kwam de naam van het nieuwe Beets op de politieke agenda. Het was een gevoelige kwestie. Met 13 stemmen vóór en 4 tegen koos de gemeenteraad van Opsterland voor de naam Nij Beets. De door Plaatselijk Belang gewenste naam Nieuw Beets haalde het niet.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

In Nij Beets staat het openluchtmuseum It Damshûs, dat is gewijd aan de geschiedenis van de veenderij. De naam van het museum is ontleend aan het veenarbeidershuisje dat er naar is overgebracht en dat eigendom was van een familie Dam. Op het terrein van het museum staat ook de Tjasker Nij Beets.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Nij Beets heeft een voetbalvereniging VV Blue Boys en een openluchtzwembad De Blauwe Kamp.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Nij Beets heeft één basisschool de doarpsskoalle.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Nij Beets[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende (voormalig) inwoners van Nij Beets[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nij Beets van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.