Nippon Yusen Kaisha Line

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het NYK museum in Yokohama (Japan)

Geschiedenis[bewerken]

1870-1900[bewerken]

De compagnie vindt zijn oorsprong in de Tsukomo Shokai Rederij opgericht door de Tosa familie in 1870. In 1873 verandert ze van naam naar Mitsubishi Shokai. In 1875 start de hernoemde rederij met een passagiers lijn tussen Yokohama en Shangai, de maatschappij verandert in dat jaar ook twee maal van naam, eerst Mitsubishi Kisen, daarna naar Mitsubishi Mail Steamship Company of Yubin Kisen Mitsubishi Kaisha.[1]

Op 29 september 1885 gaan Kyodo Unyu Kaisha (die in 1882 opgericht werd) en Yubin Kisen Mitsubishi Kaisha in elkaar op en wordt zo de huidige naam gevormd: Nippon Yusen Kaisha of korter NYK. De rederij had hierdoor een vloot van 58 stoomschepen. [2]

Hierna worden verschillende steeds verdere lijndiensten ingesteld:

  • In 1886 wordt een verbinding tussen Nagasaki en Tientsin gemaakt
  • In 1890 tussen Manilla en Kobe
  • In 1893 wordt Japans eerste lange-afstands scheepsverbinding gemaakt op de Bombay route. Dit was om de Japanse katoen spinnerijen te ondersteunen.
  • In 1896 begint NYK te varen op Europese, Amerikaanse en Australische routes. Dit ondersteunt door subsidies die op hun beurt betaald werden met de schadevergoedingen van China na de Sino-Japanese oorlog.
  • In 1899 wordt een verbinding gemaakt met Londen.

De lijnen naar Europe waren op de reis naar het westen verlieslatend. Hierdoor werd NYK afhanklijk van chinese goederen die via Shangai geleverd werden. Op de reis naar het oosten werden vooral machines naar Japan vervoerd. [3]

1900-1945[bewerken]

Vanaf 1900 begint NYK met een uitbreiding van haar lijnen over de hele wereld. In 1914 is de Tokushima Maru' het eerste Japanse schip dat door het pas voltooide Panamakanaal vaart.In 1918 begint ze met lijnen op de Middellandse Zee. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er grote winsten geboekt. Doordat NYK gesubsidieerd werd had de regering controle over de vrachtprijzen. Hierdoor verloor ze terrein op Japanse concurrenten die onafhankelijk konden varen. Het einde van de oorlog stelt nieuwe lijnen open voor NYK, o.a. naar New York en Hamburg. In 1920 wordt een afdeling geopend in New York. In 1926 worden de parallelle rode strepen op de schoorsteen het officiële kenmerk van NYK.

NYK logo met dubbele rode lijn

Tijdens het interbellum krijgt de rederij het moeilijk om een uitgestrekt netwerk van lijnen te onderhouden door toenemende concurrentie van de Verenigde Staten en van Japanse rederijen. Als reactie hierop gaat NYK steeds meer investeren in passagiersschepen. Hierdoor, en door het laat instappen in de zgn. tramp industrie en het veranderen van de vraag en industrie in Amerike, heeft NYK grote moeite om zich te profileren tussen de andere Japanese rederijen bij de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

In 1942 zorgen 3 NYK schepen voor transport van Britse, Japanse en Amerikaanse diplomaten. Later verliezen ze bijna al haar oceaanstomers door geallieerde aanvallen tijdens ondersteuningsacties op de Grote Oceaan. In 1945 blijven er slecht 37 schepen over. Van een piek van 866.000 grt valt NYK terug op 155.000 [4]

Het naoorlogse- tijdperk[bewerken]

Zware restricties werden opgelegd aan rederijen door de Amerikanen:

  • zware beperkingen op de grote van schepen.
  • geen private handel.
  • het dreigement van het ontmantelen van bedrijven om de zeevaartindustrie te deconcentreren.

Dit betekende dat alle Japanse rederijen op hetzelfde niveau hun bedrijf terug begonnen op te bouwen. Dit betekende op de lange termijn de redding van NYK. In de jaren 50 begon NYK met een nieuwe bedrijfsstrategie van diversificatie, men splitste het bedrijf op in 3 onderdelen: liners, trampers en tankers. Toch draaide NYK van 1956 tot 1965 zonder winst.

Volledig in overeenstemming met de strategie vastgelegd na de oorlog was NYK een van de eerste die containers introduceerde samen met Britse, Duitse rederijen en Matson Navigation Company of San Fransisco. Later begon ze ook te inversteren in de LNG markt and een grotere vloot van autoschepen. Deze filosofie van diversificatie bleek zeer effectief en maakte van NYK een zeer flexibele maatschappij. Zo overleefde ze de olie tanker boom in 1980 door contracten te annuleren op schepen die reeds in aanbouw waren.

Vandaag is NYK de 10de grootste rederij ter wereld.
Externe links[bewerken]