Nodosauridae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sauropelta, een nodosauride

De Nodosauridae zijn een familie van plantenetende gepantserde dinosauriërs, behorende tot de groep van de Ankylosauria.

De familie werd in 1978 benoemd door Coombs. Hij maakte een onderverdeling van de Ankylosauria in vormen met en zonder beenknuppel aan het eind van de staart: respectievelijk de Ankylosauridae en de Nodosauridae. Wellicht is het taxon Nodosauridae parafyletisch: sommige "nodosauriërs" zijn dan in feite nauwer verwant aan ankylosauriërs dan aan andere "nodosauriërs". Het gebruik van dergelijke taxa wordt in de moderne paleontologie steeds meer vermeden.

De eerste definitie als klade was van Paul Sereno in 1998: Panoplosaurus en alle Ankylosauria nauwer verwant aan Panoplosaurus dan aan Ankylosaurus. In 2005 verbeterde Sereno deze definitie in: de groep bestaande uit Panoplosaurus mirus (Lambe 1919) en Nodosaurus textilis (Marsh 1889) en alle soorten nauwer verwant aan Panoplosaurus of Nodosaurus dan aan Ankylosaurus magniventris (Brown 1908). De verandering werd doorgevoerd om er zeker van te zijn dat Nodosaurus tot de groep zou behoren.

De groep bestaat uit vormen uit het Late Jura en het Krijt. Een bekend geslacht is de naamgever van de familie, Nodosaurus. Een lijst van mogelijke geslachten is: