Noordelijke witwangdwergooruil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Noordelijke witwangdwergooruil
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Northern white-faced owl arp.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Strigiformes (Uilen)
Familie: Strigidae (Uilen)
Geslacht: Ptilopsis (Witwangdwergooruilen)
Soort
Ptilopsis leucotis
(Temminck, 1820)
Afbeeldingen Noordelijke witwangdwergooruil op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Noordelijke witwangdwergooruil op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De noordelijke witwangdwergooruil (Ptilopsis leucotis, synoniem: Otus leucotis) is een vogel uit de familie Strigidae (uilen).

Kenmerken[bewerken]

De noordelijke witwangdwergooruil wordt rond de 24 centimeter. Het mannetje weegt tussen de 185 en 240 gram en het vrouwtje tussen de 225 en 275 gram. De vogel heeft een korte staart en opvallende oorpluimen.

De kleur van de ogen varieert van rood tot geeloranje.

De uil is overwegend wit aan de onderzijde en wordt naar boven zacht grijs met donkere tinten. Over de rug lopen twee lijnen met witte stippen. Het witte gezicht wordt omlijst door sterk aftekenende zwarte veren. De kleur van de ogen varieert tussen oranjegeel en rood. Volwassen mannetjes en wijfjes zijn vrijwel gelijk. De juveniel is bruiner en heeft een grijsbruin gezicht.

Overwegend laat de noordelijke witwangdwergooruil een bescheiden "po-prooo" horen, met de klemtoon op de tweede lettergreep.[1]

Mimicry[bewerken]

Bij bedreiging door een wat grotere uil zet de noordelijke witwangdwergooruil zijn veren op en leunt voorwaarts, waardoor hij groter en imposanter overkomt. Wordt hij bedreigd door een veel grotere uil, doet hij echter het tegenovergestelde: hij trekt zijn veren in, rekt zich uit, vernauwt zijn ogen tot spleetjes en toont zichzelf en profile, zodat hij smaller lijkt.[2] Biologen menen dat hij dit doet om zichzelf te camoufleren. In zijn natuurlijke leefomgeving doet de uil dit af en toe ook en is dan inderdaad nauwelijks te zien.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Het verspreidingsgebied is een brede band tussen de Sahara en de evenaar die over de gehele breedte van Afrika loopt, van Senegal tot Sierra Leone in het westen tot Somalië in het oosten. In het westen heeft de band een uitloper naar het zuiden door de landen Oeganda en Kenia. In Senegal is hij een veelvoorkomende standvogel, daarom is hij niet opgenomen in de Rode Lijst van de IUCN.

Hij komt overwegend voor in open boslanden, doornvelden met acacia's en savanne's, waar hij nestelt in verlaten nesten van andere dieren. Hij prefereert een nest in een boom, maar het komt ook voor dat hij een nest op de grond kiest.

Leefwijze[bewerken]

De noordelijke witwangdwergooruil nestelt tussen mei en november. De twee tot vier witte, glanzende eieren worden ongeveer een maand lang uitgebroed door zowel het mannetje als het wijfje. Ook nadat de takkelingen uitgekomen zijn worden ze door beide ouders gevoed en beschermd. Na vier weken beginnen de takkelingen (juveniels) de omgeving van hun nest te verkennen en kunnen een paar dagen later al vliegen.

De witwangdwergooruil is net als de meeste uilen een nachtactief roofdier. Ze jagen 's nachts in hun omgeving, waarbij ze op boomtakken, kabels of andere hoge posten de omgeving afspeuren. Ze hebben een uitstekend zicht en gehoor en wanneer ze aanvallen, duiken ze geruisloos neer op hun prooi. Ze eten overwegend insecten, kleine vogels, knaagdieren en andere kleine zoogdieren. Noordelijke witwangdwergooruilen kunnen op grotere prooien jagen dan de meeste uilen.

Overdag slapen ze paarsgewijs, soms ook met andere uilen tesamen. Noordelijke witwangdwergooruilen zijn ook in steden aangetroffen, waar ze overdag in holtes van gebouwen slapen.

Taxonomie[bewerken]

Illustratie uit Nouveau recueil de planches coloriées d'oiseaux, 1838

Oorspronkelijk werd de noordelijke witwangdwergooruil en de zuidelijke witwangdwergooruil tot één soort gerekend, de 'witwangdwergooruil'. Tegenwoordig worden er twee ondersoorten onderscheiden van de noordelijke witwangdwergooruil:

  • de Ptilopsis leucotis leucotis
  • de Ptilopsis leucotis margarethae

Noten en verwijzingen

  1. Te beluisteren op Avibase
  2. Zie de video op YouTube: Popo-chan

Overige bronnen

Externe link