Noordwolde (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Noordwolde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Noordwolde (Friesland)
Noordwolde
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Weststellingwerf Weststellingwerf
Coördinaten 52° 53′ NB, 6° 9′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
3.645[1]
Overig
Woonplaatscode 1730
Belangrijke verkeersaders N353
Detailkaart
Kaart van Noordwolde
Locatie in de gemeente
Foto's
Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde
Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Noordwolde (Stellingwerfs: Noordwoolde, Fries: Noardwâlde) is een dorp in de gemeente Weststellingwerf in de Nederlandse provincie Friesland.

De plaats telt samen met het dorp Noordwolde-Zuid ongeveer 3600 inwoners.[2] Van 1 januari 1812 tot 1 oktober 1816 was Noordwolde een zelfstandige gemeente, waarna het opnieuw onderdeel werd van de gemeente Weststellingwerf.[3]

Noordwolde ligt ten noorden Steenwijk en ten oosten van Wolvega, ongeveer op het 'drieprovinciënpunt' van de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel in een besloten landschap met in het zuiden en oosten de bossen en heidevelden van Drenthe en in het westen de Lindevallei en het verdere waterrijke Friesland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp bestaat al sinds de middeleeuwen, maar groeide na het voltooien van de Noordwoldervaart in 1642 snel uit tot een grotere kern in de vorm van een kruiswegdorp. In 1860 had het dorp 2870 inwoners. Na 1750 liep de vervening tot een einde, en vestigden door de Maatschappij van Weldadigheid uit de kolonie weggestuurde kolonisten zich in het dorp, waardoor de armoede sterk toenam.[4]

Rotanindustrie[bewerken | brontekst bewerken]

De rotanindustrie heeft Noordwolde landelijke bekendheid gegeven. Deze industrie ontstond bij toeval omstreeks 1825. Een Duitse veenarbeider verbleef een tijd in het dorp. Deze man kon mandjes vlechten van in het wild groeiende wilgentenen. Hij leerde een aantal inwoners wilgenmandjes maken. De verkoop van deze mandjes leverde geld op. Al snel keken anderen hen de kunst af. In 1860 hielden al zo'n tweehonderd gezinnen zich bezig met deze huisindustrie.

Later in de 19e eeuw kreeg dominee Hindrik Edema van der Tuuk, het idee om in deze omgeving rieten stoelen te gaan maken. Hij kreeg dat idee in Amsterdam toen hij voor een winkel stond waar uit Duitsland geïmporteerde stoelen werden verkocht. De materialen waren hier voorhanden, ook werkkrachten waren er in overvloed. Kleine ondernemingen kwamen van de grond. Aan het einde van de 19e eeuw werden er in en rond Noordwolde zo'n 200.000 stoelen per jaar gemaakt, die voor het grootste gedeelte per trein werden geëxporteerd via station Peperga.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende economische crisis stokte de export van rotan en kwam deze industrie grotendeels ten einde.[4] Het Nationaal Vlechtmuseum is gevestigd in de voormalige Rijksrietvlechtschool.

Tegenwoordig[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig heeft het dorp relatief veel industrie en bedrijvigheid. Pompbedrijf Van Heck is gevestigd in Noordwolde.[5] Daarnaast is het dorp een recreatiekern in de gemeente. Het verzorgingsgebied strekt zich tot de dorpen in de wijdere omgeving.[6]

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Noordwolde[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Noordwolde, Friesland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.