Nordkirchen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nordkirchen
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Nordkirchen
Nordkirchen (Noordrijn-Westfalen)
Nordkirchen
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Noordrijn-Westfalen
Kreis Coesfeld
Regierungsbezirk Münster
Coördinaten 51° 44′ NB, 7° 32′ OL
Algemeen
Oppervlakte 52,41 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
10.117
(193 inw./km²)
Hoogte 65 m
Burgemeester Dietmar Bergmann
Overig
Postcode 59394
Netnummers 02596, 02599 (deels Capelle)
Kenteken COE, LH
Gemeentekernen 3 Ortsteile
Gemeentenr. 05 5 58 028
Website www.nordkirchen.de
Locatie van Nordkirchen in Coesfeld
Kaart van Nordkirchen
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Nordkirchen is een plaats en gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen in de Kreis Coesfeld. De gemeente telt 10.117 inwoners (31 december 2020)[1] op een oppervlakte van 52,41 km².

Indeling van de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Nordkirchen telt volgens de deelstaat-statistiek 10.117 inwoners[1] en is verdeeld in drie Ortsteile:

  • Nordkirchen ([2] 4.965 inwoners)
  • Südkirchen (3.382 inwoners)
  • Capelle (2.009 inwoners)

Totaal volgens de gemeentestatistiek: 10.356 inwoners. Tweede woningen zijn niet meegeteld. Peildatum: 7 januari 2020.

Ligging, vervoer, verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Buurgemeentes[bewerken | brontekst bewerken]

In het westen beginnend, in de richting van de wijzers van de klok:

Wegverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

De drie dorpen van Nordkirchen liggen op afstand ten opzichte van de hoofdwegen. De Autobahn A1 Ruhrgebied-Münster loopt ten oosten van de gemeente langs. Afrit 79 van deze Autobahn (Ascheberg) is de gemakkelijkste verbinding met Nordkirchen: door Ascheberg heen rijden en dan over een 10 km lange binnenweg in zuidwestelijke richting. Vanuit het zuiden neemt men afrit 80 van deze zelfde Autobahn naar de buitenwijken van Werne. Hierna is het ruim 12 km over diverse lokale wegen west- en noordwaarts tot Nordkirchen.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Capelle heeft een station aan de spoorlijn van Münster naar Dortmund. De stoptreinen van serie RB 50 stoppen er 1 x per uur. Het station van Selm ligt op zo'n 6,5 km van het dorp en kasteel Nordkirchen.

Vanaf Selm rijden op werkdagen overdag aansluitende bussen naar Nordkirchen. Verder zijn er enkele buurtbusdiensten en scholierenbuslijnen. Veel bezoekers van Schloss Nordkirchen komen in reisgroepen per touringcar, met de eigen auto of op de fiets.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

De economie van Nordkirchen draait bijna geheel om het kasteel. Het kasteel huisvest de hogeschool voor fiscale aangelegenheden van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, de grootste werkgeefster van het plaatsje. Daarnaast is er toerisme dat door het kasteel als bezienswaardigheid wordt aangetrokken. In en om het dorp hebben zich verscheidene horecabedrijven gevestigd. Daarnaast is er landbouw, en midden- en kleinbedrijf van lokaal belang.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De adellijke geslachten, die van de 15e tot en met de 18e eeuw het Schloss Nordkirchen in bezit hadden, hadden in feite ook de macht over de dorpen in de gemeente Nordkirchen. Dit veranderde in de Napoleontische tijd. Nadien behoorde de gemeente tot het Koninkrijk Pruisen en na 1871 het Duitse Keizerrijk. Het dorp lag tot 1524 zuidelijker; de dorpskerk stond oorspronkelijk ergens middenin het huidige kasteelpark. De heren van het Huis Morrien lieten tussen 1524 en 1526 het dorp met kerk en al afbreken, en op hun kosten op de huidige plaats weer opbouwen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats is beroemd om het kasteel Schloss Nordkirchen (het zogenaamde Westfälische Versailles). Het kasteel staat direct ten zuiden van het dorp Nordkirchen.

Daarnaast zijn de rooms-katholieke kerkgebouwen in alle drie de plaatsen bezienswaardig. De beroemde architect Johann Conrad Schlaun ontwierp in de 18e eeuw, in overleg met de kasteelheren, verscheidene gebouwen, die nu nog in Nordkirchen staan. De hieronder afgebeelde en in het bijschrift van (S) voorziene gebouwen zijn door hem ontworpen.

Nordkirchen ligt in het Münsterland, wat betekent, dat door de gemeente talrijke langeafstandsfietsroutes lopen.

Belangrijke personen in relatie tot de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gottfried Laurenz Pictorius (* 1663; † 17. januari 1729 in Münster), architect van veel kastelen, waaronder Schloss Nordkirchen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]