Normandische verovering van Engeland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het tapijt van Bayeux verbeeldt de Slag bij Hastings en de oorzaken daarvan.

De Normandische verovering van Engeland begon in 1066 met de invasie van het Koninkrijk Engeland door Willem de Veroveraar. Dit gebeurde na de slag bij Hastings en resulteerde in de Normandische controle over Engeland. De gebeurtenis is erg belangrijk geweest voor de Engelse geschiedenis:

  1. De Engelse taal werd overspoeld met Franse (Romaanse) invloeden en werd een soort mengtaal tussen de Romaanse talen en Germaanse talen. Het Frans was eeuwenlang de hoftaal, pas in 1363 werd de zitting van het parlement voor het eerst geopend in de volkstaal, en dan door de kanselier namens de koning.
  2. Het hele regeringssysteem werd veranderd naar Normandische maatstaven (de common law).
  3. Engeland was tot dan toe altijd van nature uit gericht op Scandinavië, Denemarken in het bijzonder. Dit was voorgoed voorbij. Voortaan zou de blik van Engeland altijd gericht blijven op Zuid-West-Europa (Frankrijk, Spanje, Portugal).
  4. De dynastieke banden met het Hertogdom Normandië en later met het Hertogdom Anjou leidde regelmatig tot gewapende conflicten, en uiteindelijk tot de Honderdjarige Oorlog.