Northern League

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Northern League is een Engels regionale voetbalcompetitie voor teams uit North East England. De league werd in 1889 opgericht en is de oudste overlevende league na de Football League. Er zijn 2 divisies (Northern League Division One en Northern League Division Two). Division One bevindt zich op het 9de niveau in de Engelse voetbalpyramide. De kampioen kan promoveren naar de Northern Premier League First Division als het aan bepaalde criteria voldoet.

Geschiedenis[bewerken]

In de begindagen bevond de Northern League zich samen met de Southern League en Isthmian League net onder de Football League en kan vergeleken worden met de 3de klasse. Na uitbreiding van de Football League in begin jaren 20 en eind jaren 50 zakte de League weg naar het 5de niveau. In 1968 kwam er ook nog eens de Northern Premier League op hetzelfde niveau.

In 1974 liet de Football Association het amateurvoetbal vallen en moesten de amateurleagues zelf hun plaats vinden in de structuur van het non-league voetbal. In 1979 weigerde de Northern League om leverancier te worden van de Alliance Premier League (nu Football Conference) en bleef uit de voetbalpyramide. In de jaren 80 verloor de competitie in aanzien toen toonaangevende clubs de league verlieten om ergens in de voetbalpyramide te spelen zoals de Northern Counties East Football League.

Uiteindelijk gaf de league toe in 1991 maar de kans om leverancier te worden van de Conference was verspeeld en nu werd de league geplaatst onder de Northern Premier League, op het 8ste (nu 9de) niveau in de piramide.

In 1995 verloor de league nog meer aan prestige toen enkel de eerste 3 niveaus van het nogn-league systeem mochten deelnemen aan de FA Trophy waardoor alle Northern League clubs gediskwalificeerd werden en nu moesten deelnemen aan de FA Vase.

Externe links[bewerken]