Numico

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koninklijke Numico N.V.
Beurs Euronext: 375616
Oprichting 1896
Sleutelfiguren Robert Zwartendijk (voorzitter)
Jan Bennink (CEO)
Hoofdkantoor WTC Schiphol Airport
Tower E
Schiphol Boulevard 105
1118 BG Schiphol Airport
Werknemers 12.888
Producten Voeding
Omzet Gestegen € 2,623 miljard (2006)
Winst Gestegen € 203 miljoen (2006)
Website Numico
Portaal  Portaalicoon   Economie

Numico was een in Zoetermeer gevestigd Nederlands concern, gespecialiseerd in kunstmatige voedingen voor baby's en klinische instellingen. Het heeft onder deze naam bestaan van 1998-2007. Voorheen heette het Nutricia. De producten variëren van diverse formules in zuigelingenvoeding tot gespecialiseerde voeding voor baby's met specifieke behoeften. Voor mensen met specifieke voedingseisen biedt Numico een uitgebreid scala aan enterale klinische voeding, dieetproducten en ziektespecifieke voeding. De fabrieken zijn onder andere in Zoetermeer (vloeibare voeding) en Cuijk (poedervormige baby- en kindervoeding) gevestigd.

Het concern is in 2007 door het Franse concern Danone overgenomen.

Geschiedenis[bewerken]

In 1896 werd in Zegwaard, het huidige Zoetermeer, de voorloper van het Numico-concern door Martin van der Hagen opgericht: de Stoomzuivelfabriek. Niet lang daarna werd het bedrijf hernoemd naar Nutricia, sinds 1996 met het predicaat Koninklijk. In 1998 werd het omgedoopt in Numico, om een groter onderscheid te maken tussen de dochterondernemingen en de holdingsmaatschappij. "Numico" is een afkorting van "NUtricia, MIlupa, COw & Gate". De laatste twee bedrijven waren recentelijk overgenomen.

Ook Numico verrichtte overnames, en wel het Amerikaanse concern "General Nutrition Companies" (GNC) in 1999. In 2000 werden "Enrich International" en "Rexall Sundown" ingelijfd. Nu wilde men zich op de veelbelovende markt van voedingssupplementen gaan storten.

Op 9 juli 2007 werd bekend dat het Franse concern Danone een overnamebod doet op Numico. Danone heeft 12,3 miljard euro over voor het concern. Dat komt neer op een prijs van 55 euro per aandeel. Dat is een premie van 44% boven de gemiddelde prijs van de drie maanden voorafgaand aan het bod. Het bestuur van Numico steunde het bod[1]. In november 2007 is Numico daadwerkelijk door Danone overgenomen.

Onder het Nutricia-label vielen vroeger ook Chocomel en Fristi. Deze merken zijn inmiddels overgenomen door FrieslandCampina.

Bekende merken[bewerken]

Babyvoeding[bewerken]

Klinische voeding[bewerken]

  • Nutrison
  • Peptisorb
  • Nutridrink
  • Fortimel
  • Ensini
  • Cubitan
  • Diasip
  • Pre-Op
Bronnen, noten en/of referenties
  1. [1] Danone wil Numico overnemen voor EUR 12,3 mrd, Het Financieele Dagblad, 9 juli 2007