Nyepi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Nyepi of de Dag van de Stilte is een hindoe feestdag op het Indonesische eiland Bali, die jaarlijks plaatsvindt op de nieuwjaarsdag van de maankalender van het eiland. Het is gebruikelijk, de dag ervoor juist veel lawaai te maken, met bamboekanonnen, potten en pannen, enzovoorts.

Op de Dag van de Stilte wordt er niet in gemotoriseerde voertuigen zoals auto's gereden, wordt er geen water gekookt, en wordt in plaats daarvan gemediteerd en gevast. Alle winkels, scholen, banken en andere instellingen zijn gesloten en de lichten blijven uit. Verder wordt de toegang tot het eiland ontzegd, en kan men het dus niet bezoeken per vliegtuig of boot.

Van toeristen die zich al op het eiland bevinden, wordt verwacht dat zij zich ingetogen gedragen. Er wordt verzocht binnen te blijven in het hotel. Veelal komen toeristen juist naar het eiland om de festiviteiten rondom Nyepi te kunnen aanschouwen. Reisbureaus spelen hierop in, door speciale arrangementen aan te bieden voor Nyepi.

Ogoh-Ogoh[bewerken]

Ogoh-Ogoh

De avond voor Nyepi wordt Ogoh-Ogoh gevierd. In optochten worden de goden aangeroepen.

De reden van Ohgoh Ohgoh is de boze geesten weg te drijven. Op 2 dagen voor Nyepi is Mekiyis of Melasti, de processie van de Hindoe-gelovigen die de tempelbeeltenissen naar het strand voor een purificatie.

Op de dag voor Nyepi, de dag van de absolute stilte, is er een grote offer ceremonie aan de geesten van de onderwereld, voor het niet verstoren van de menselijke nederzettingen om 12 uur 's middags, de Tawur Agung Kesanga Ceremony. 's Avonds is de Ogoh Ogoh processie, waarin o.a. grote poppen worden rondgedragen. Deze poppen verbeelden de slechte geesten. Elk stadsdeel maakt zijn eigen pop en voert een 30 minuten durende "show" op voor een jury, want het is ook een wedstrijd tussen de stadsdelen. Eerst komt er een pop gemaakt en gedragen door de jeugd, dan 2 mooie dames met de naam van het stadsdeel en het nummer. Dan volgen er meisjes met fakkels, en muzikanten, die hard muziek maken. Vervolgens komen er danseressen en een uitbeelding en vertelling van een voor de Balinezen bekend verhaal(o.a. uit de Ramayana). De stoet sluit met en enorme pop, die op bamboestokken gedragen wordt door een aantal mannen. Deze pop verbeeld een scène uit het verhaal. Den volgt de stoet van de volgende stadsdelen. De volgende dag is het Nyepi van 6 uur 's ochtends tot de volgende dag om 6 uur 's ochtends. Op deze dag van absolute stilte voor de Hindoe-gelovigen zijn er geen activiteiten, wordt er geen vuur aangestoken en is er geen verkeer en amusement. Men moet binnen blijven om te mediteren en te vasten, zonder harde geluiden en seks. Het is de bedoeling dat de slechte geesten denken dat Bali verlaten is. De stilte en het niet gebruiken van lichten is om de boze geesten die toch nog overvliegen in de waan te brengen dat Bali er niet is. Ze kunnen dus niet op het eiland komen, want wat je niet ziet en niet hoort, is er niet. Zelfs het vliegveld is gesloten, de ziekenhuizen zijn wel open. Toeristen moeten in hun hotel blijven en mogen ook geen licht naar buiten laten schijnen.

Op de dag na Nyepi is alles weer gewoon. In Kuta worden de poppen op het strand tentoongesteld. De jury maakt op die dag de winnaar bekend.

Data van Nyepi[bewerken]

 • In 2006 viel Nyepi op 30 maart, het begon om 06.00 uur lokale tijd en duurde tot 06.00 uur de dag erop.
 • In 2007 viel Nyepi op 19 maart, het begon rond 06.00 uur lokale tijd en eindigde rond 06.00 uur de dag erop.
 • In 2008 viel Nyepi op 7 maart, het begon rond 06.00 uur lokale tijd en eindigde rond 06.00 uur de dag erop.
 • In 2009 viel Nyepi op 26 maart.
 • In 2010 viel Nyepi op dinsdag 16 maart.
 • In 2011 viel Nyepi op zaterdag 5 maart.
 • In 2012 viel Nyepi op vrijdag 23 maart.
 • In 2013 viel Nyepi op 12 maart

-

 • voor in 2014 Nyepi op 31 maart.
 • voor in 2015 Nyepi op 21 maart.
 • voor in 2016 Nyepi op 9 maart.
 • voor in 2016 Nyepi op 28 maart.

Externe links[bewerken]