Nógrád (comitaat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nógrád)
Nógrád
Comitaat in Hongarije Vlag van Hongarije
Kaart van Nógrád
Situering
Statistische regio Noord-Hongarije
Coördinaten 48°0'0"NB, 19°34'12"OL
Algemeen
Oppervlakte 2544 km²
Inwoners 195.923 (1-1-2015)
(77,0 inw./km²)
Hoofdplaats Salgótarján
Bron: Hongaars Bureau voor Statistiek
Overig
Districten 6
Gemeentes 129
Website www.nograd.hu
Foto's
Landschap bij Karancslapujtő
Landschap bij Karancslapujtő
Portaal  Portaalicoon   Hongarije

Nógrád is een comitaat (megye) in het noorden van Hongarije. Het is in omvang het op een na kleinste van het land. Het comitaat telde in 2001 175.297 inwoners. De hoofdstad is de voormalige mijnwerkersstad Salgótarján. Andere grotere plaatsen zijn Balassagyarmat, dat tot 1950 de hoofdstad was, Rétság en Pásztó. Het comitaat ligt zo'n zestig tot honderd kilometer ten noordoosten van Boedapest. Het is onderverdeeld in de districten Balassagyarmat, Bátonyterenye, Pásztó, Rétság, Salgótarján en Szécsény.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Nógrád bestaat voornamelijk uit heuvelland en laag bergland. De hoogste top, in het oosten gelegen Mátragebergte, is de Piszkés met 946 meter. De Cserhát, met toppen rond de 500 meter, vormt het centrale deel van de provincie. De Börzsöny in het westen is met toppen boven de 900 meter weer hoger. In het noorden grenst Nógrád aan Slowakije, met als grensrivier de Ipoly.

Nógrád is een zeer landelijk comitaat met vooral kleine dorpen. In Hollókő, een dorp dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, is de traditionele leefwijze nog goed te zien.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn landbouw (met name akkerbouw en zacht fruit als frambozen, zwarte bessen en bramen), bosbouw en industrie, met name rond Rétság, Salgótarján en Balassagyarmat. Ook werken veel mensen in steden als Vác en Boedapest. Veertig procent van het grondgebied is bedekt met bos.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Van oorsprong is een deel van de bevolking van Nógrád Slowaaks. De naam van het comitaat stamt ook af van het Slavische Novi Grad (nieuwe burcht). Onder de oudere generatie zijn nog mensen die van huis uit Slowaaks spraken. Een deel van de dorpen heeft zowel een Hongaarse als een Slowaakse naam en hier en daar zijn Slowaakse opschriften. Op scholen wordt Slowaaks soms als tweede taal onderricht. Nógrád is ook het woongebied van de Palócen, een aparte bevolkingsgroep die vooral bekend is vanwege zijn fraaie borduurwerk en ander handwerk. In Balassagyarmat is een Palóc-museum.

Steden en dorpen[bewerken | brontekst bewerken]

Stad met comitaatsrecht[bewerken | brontekst bewerken]

Andere steden[bewerken | brontekst bewerken]

(in afnemende omvang, cijfers van 1-1-2015)

Commons heeft mediabestanden in de categorie Nógrád County.