OV-Jaarabonnement

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een OV-Jaarabonnement of OV-Jaarkaart is een vervoerbewijs waarmee onbeperkt van het Nederlandse openbaar vervoer gebruik kan worden gemaakt. Het abonnement staat tegenwoordig op een persoonlijke OV-chipkaart. Net als de OV-studentenkaart is het een vervoerder overstijgend reisrecht.

Een OV-Jaarabonnement is een contract tussen de klant en Nederlandse Spoorwegen. Op basis van dat contract brengt NS, als handelsagent, vervoerscontracten tot stand tussen de klant en elke vervoerder bij wie het Jaarabonnement geldig is. Formeel is er dus voor iedere vervoerder een apart contract, al heeft de klant daar geen aparte papieren van.

Anders dan de naam suggereert is een "OV-Jaarabonnement" een abonnement voor onbepaalde tijd met een minimum van drie maanden. Men krijgt steeds 12 maanden voor de prijs van 10 maanden. Het abonnement kan tussentijds worden opgezegd met een opzegtermijn van een maand, waarbij de uiteindelijke geldigheidsduur 3 t/m 9 maanden kan zijn (een geheel aantal). Voor een relatief lage meerprijs kunnen gezinsleden ook een kaart krijgen, die echter in de trein uitsluitend geldig is tijdens de voordeeluren. De zakelijke versie voor op de NS-Business Card heet OV Vrij, bestaande uit Trein Vrij en Bus Tram Metro Vrij.

Trein[bewerken]

Het OV-Jaarabonnement is binnen Nederland geldig op het geboden vervoer per trein zoals vastgelegd in de NS-Reisplanner op ns.nl; toeristische spoorwegen en museumlijnen staan hier niet op en het abonnement is daar dan ook niet geldig. Een uitzondering vormt Thalys: deze staat wel in de reisplanner (en wordt weergegeven als "Toon hogesnelheidstreinen" is aangevinkt, of als er geen goede alternatieven zijn), maar het abonnement is er toch niet geldig.

Overzicht (zie ook Nederlandse spoorwegmaatschappijen voor personenvervoer voor de trajecten):

en op het traject Enschede - Glanerbrug met de twee vervoerders DB Regio NRW en Prignitzer Eisenbahn (PEG).

Verder is het abonnement geldig bij Intercity direct tegen betaling van de toeslag.

Het geeft in de trein tijdens de voordeeluren ook recht op 40% korting voor maximaal drie medereizigers (samenreiskorting).

Het geeft recht op 40% korting op een overgang 2-1 voor een papieren treinkaartje/enkele reis (en het papieren retour dat simpelweg twee enkele reizen is).

Stads- en streekvervoer[bewerken]

Het abonnement is geldig in alle stads- en streekbussen (inclusief HOV), trams en metro's.

Boot[bewerken]

Het OV-Jaarabonnement is geldig bij Veolia Transport Fast Ferries en de routes 1 en 2 van Waterbus.

Saldo en in- en uitchecken[bewerken]

De enige op een OV-chipkaart laadbare reisproducten die het OV-Jaarabonnement niet al omvat zijn, in het geval van een tweede klasse OV-Jaarabonnement, reisproducten eerste klasse. Er zou echter slechts een overgang naar eerste klasse nodig zijn, en die is alleen als papieren kaartje verkrijgbaar (voor een enkele reis, retour of dagkaart). Gedurende de geldigheid van een OV-Jaarabonnement heeft het dus geen zin een saldo of extra reisproduct op de kaart te laden.

Bij de NS-trein hoeft niet ingecheckt te worden. Bij NS kan men dat ook niet per ongeluk doen, want als men zich niet heeft aangemeld wordt dit geweigerd. Bij de andere treinvervoerders moet het wel, en bij bus, tram en metro in de meeste gevallen ook.[1]

Bij de bus is in- en uitchecken vaak verplicht. Het is bij sommige busmaatschappijen wel voorgekomen dat het OV-Jaarabonnement niet werd herkend. Men moest dan niet inchecken, maar de kaart tonen aan de chauffeur.

De minister heeft de stad-/streekvervoerbedrijven verzocht af te zien van het opleggen van een boete voor vergeten in te checken.

OV-Jaarabonnement Bijabonnement[bewerken]

De houder van een OV-Jaarabonnement kan voor gezinsleden een OV-Jaarabonnement Bijabonnement kopen. Dit geeft recht op vrij reizen in de trein in de voordeeluren, en altijd vrij reizen in tram, bus en metro.

Aanverwante abonnementen[bewerken]

  • OV-studentenkaart. Dit reisproduct voor studenten heeft ongeveer dezelfde geldigheid als het OV-Jaarabonnement, maar alleen in het weekend of juist niet in het weekend.
  • Netabonnement. Onbeperkt reizen met het stads- en streekvervoer.

Altijd Vrij[bewerken]

Altijd Vrij biedt altijd (elke dag, ook in de spitsuren) vrij reizen in de treinen van NS, Arriva, Breng, Connexxion, Syntus en Veolia.

Bij Altijd Vrij kan men voor maximaal drie 4 tot en met 11-jarige kinderen of kleinkinderen gratis Kids Vrij aanvragen, en bovendien voor maximaal vier gezinsleden een bijabonnement (een dalurenabonnement tegen gereduceerd tarief).

Met Altijd Vrij moet men altijd in- en uitchecken. Voor internationale reizen geldt een uitzondering: men kan met een papieren vervoerbewijs van/naar de grens naar/van een station in het buitenland, of met een netkaart voor het betreffende buitenland, oningecheckt de grens over reizen. Het instaptarief € 0. De tijd die men op het station kan verblijven zonder tussendoor uit en in te checken is daardoor niet beperkt tot 60 minuten: de 60-minutenregel is namelijk geen voorschrift waar aan voldaan moet worden maar bepaalt slechts dat bij een langer verblijf het instaptarief verschuldigd is. Bij herhaalde schending van de incheck- of uitcheckplicht kan NS echter onder meer het instaptarief voor de betreffende persoon verhogen. Bij reizen zonder inchecken kan men in principe wel een boete krijgen, en dezelfde 30-minutenregel geldt als voor dalurenabonnementen; als men deze overtreedt kan de "korting" van 100% vervallen.

De zakelijke versie voor op de NS-Business Card heet Trein Vrij.

Zie ook Dal Vrij voor alleen daluren.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties