Obbicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Obbicht
Obbeeg
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Obbicht (Limburg)
Obbicht
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Sittard-Geleen Sittard-Geleen
Coördinaten 51° 2′ NB, 5° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,17[1] km²
- land 2,12[1] km²
- water 0,04[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.835[1]
(846 inw./km²)
Woningvoorraad 839 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 2817
Foto's
Kasteel Obbicht
Kasteel Obbicht
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kerktoren van de Sint-Willibrorduskapel

Obbicht (Limburgs: Obbeeg) is een dorp in de Nederlandse provincie Limburg, deel uitmakend van de gemeente Sittard-Geleen. In 2007 had Obbicht 2020 inwoners, in 2023 waren dit er 1.835. Het dorp is gelegen aan de Maas en wordt aan de westkant begrensd door die rivier en aan de oostkant door het Julianakanaal. Nog geen halve kilometer ten noorden van Obbicht liggen buurdorpen Grevenbicht en Papenhoven. Het omliggende gebied is overwegend landelijk.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De vroegste vermelding van het dorp dateert uit 1366. De naam luidt in het dialect Obbeeg, hetgeen in het Nederlands betekent: 'Op (= hoog)-bicht', wat wil zeggen 'het Bicht dat hoger (stroomopwaarts) is gelegen (bij de Maas) [dan Grevenbicht]'.

In 2004, bij de toevoeging van de Limburgse vertaling van plaatsnamen op de plaatsnaamborden in Limburg, en dus ook in de gemeente Sittard-Geleen, ontstond er in buurdorp Grevenbicht veel verzet tegen de spelling hiervan. De door de provincie voorgeschreven spelling (conform advies Veldekevereniging) luidde "Beech", terwijl men in Grevenbicht de mening toegedaan was dat dit Beeg moest zijn, omdat dit al eeuwen zo werd gespeld. Uiteindelijk trokken de Beegtenaren aan het langste eind en werd de plaatsnaam op de borden gewijzigd in Beeg. Consequentie hiervan was dat de Limburgse vertaling "Obbeech" ook gewijzigd moest worden in Obbeeg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1400 waren Obbicht en Grevenbicht verenigd in de heerlijkheid Bicht. Nadat die was verdeeld hoorden Obbicht, Papenhoven en Nattenhoven bij het Hertogdom Gelre, Grevenbicht en het nu op de linker Maasoever gelegen gehucht Booien bij het Hertogdom Gulik. Op 5 en 6 oktober 1568 stak Willem van Oranje met zijn leger vanuit Duitsland bij Obbicht de Maas over om in Brussel de strijd aan te binden met de Spaanse troepen van hertog Alva. De overtocht getuigde van militaire bekwaamheid, maar de veldtocht mislukte.

In 1643 ging het dorp, toen Biettine genaamd, verloren door een overstroming, waarbij ook de middeleeuwse kerk werd verwoest. Het dorp verplaatste zich naar de buurtschap Overbroek. Omstreeks 1688 werd daar een nieuwe kerk gebouwd, waaromheen zich het huidige Obbicht ontwikkelde.

Obbicht ging in 1785 door het Verdrag van Fontainebleau over van Oostenrijks-Gelre naar Staats-Opper-Gelre. Boyen werd in 1814 bij Stokkem gevoegd. In 1825 werd Obbicht getroffen door een dorpsbrand.

Tot 1982 vormde Obbicht samen met Papenhoven, Harrecoven, Nattenhoven en Schipperskerk één gemeentebestuur: de gemeente Obbicht en Papenhoven. In dat jaar werd de gemeente samengevoegd met enkele omliggende gemeenten tot de nieuwe gemeente Born, die in 2001 op zijn beurt opging in de huidige gemeente Sittard-Geleen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Obbicht ligt aan de Maas, op een hoogte van ongeveer 34 meter, op een langgerekte landtong die de Maas en het in 1934 geopende Julianakanaal van elkaar scheidt. Door de kom van Obbicht stroomt de Kingbeek.

Geboren in Obbicht[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Obbicht is met name in wielerkringen ook bekend, door toedoen van een jaarlijkse kermiskoers met de naam "Het wonder van Obbicht". Deze werd zo genoemd, omdat het een wonder leek, dat zo'n kleine plaats het elk jaar weer presteerde om de allereerste Nederlandse koers te organiseren, na afloop van de Tour en een aantal opvallende deelnemers daaraan aan de start te brengen.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Born, Grevenbicht, Berg aan de Maas, Guttecoven

Zie de categorie Obbicht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.