Occidentalisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Occidentalisme is een term, gebruikt door de Brits-Nederlandse sinoloog Ian Buruma en de Israëlische filosoof Avishai Margalit voor een “afkeer van westerse beschaving zijnde materialistisch, lichtzinnig, individualistisch”. Ofwel een bewust bedoelde ontmenselijkende stereotypering van het Westen als imperialistisch, corrupt, decadent en vervreemdend.[1]

Dit als tegenhanger van de term oriëntalisme die literatuurwetenschapper Edward Said introduceerde om westerse vooroordelen tegen het Midden-Oosten te typeren.

Elementen zijn: verheerlijking van het platteland en vijandigheid tegen de stad; heroïek prefereren boven handelsgeest; romantische overgave boven rationeel denken; acceptatie van Gods soevereiniteit in plaats van idolenverering.

Buruma en Margalit leggen verband tussen hedendaags terrorisme en fenomenen als Japanse kamikazepiloten, nazisme, stalinisme en maoïsme. Steeds is het: de verwerping van pluralisme en het poneren van het ideaalbeeld van een pure maatschappij van gelijkgezinden.

Definitie: 'systematische verwerping van kenmerkende westerse waarden, zoals individualisme, democratie en rationalisme'.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Dr. Nadje Al-Ali, University of Exeter (Social Antropology), Engeland, geciteerd in het artikel van C.P.Freund ‘2001 Nights: The End of the Orientalist Critique’ in Reason Magazine van Dec. 2001