Octave Van Rysselberghe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grand Hôtel Bellevue, Westende

Octavius Josephus (Octave) Van Rysselberghe (Minderhout, 22 juli 1855Nice, 30 maart 1929) was een Belgische architect uit Brussel, die samen met Victor Horta, Paul Hankar en Henry Van de Velde ervoor zorgde dat Brussel tijdens de Belle Epoque-periode uitgroeide tot de hoofdstad van de Art Nouveau-stijl. Hij is de oudere broer van de Vlaamse schilder Théo van Rysselberghe en de jongere broer van de Gentse stadsarchitect Charles van Rysselberghe.

Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent waar hij onder anderen Adolphe Pauli als leraar had. Hij leidde hem op in de neoklassieke traditie, geïnspireerd op de Italiaanse renaissance. Na een verblijf in Italië kreeg hij een praktische opleiding van de architect Joseph Poelaert bij de bouw van het Justitiepaleis in Brussel. Later bouwde hij nog de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel.

Enkele van zijn werken[bewerken]

  • 1882 huis in Brussel voor graaf Goblet d'Alviella
  • 1894 - 1898 Hotel Otlet, Brussel; ontworpen in art nouveau-stijl voor de internationalist Paul Otlet (1868-1944); Henry van de Velde ontwierp de interieurs.
  • 1898: Herenhuis De Brouckère samen met Henry van de Velde
  • 1909 - 1911 Grand Hôtel Bellevue (Westende), ontworpen in een kromlijnig plan en versierd in Middellandse Zeestijl.
  • 1910 Villa Le Pin (Le Lavandou in Frankrijk)
  • 1912 Hotel Rysselberghe, Brussel