Oeschinenmeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Oeschinenmeer ligt in Kandersteg, Zwitserland (noordelijk gedeelte van de Zwitserse Alpen) op een hoogte van 1578 m en worden omzoomd door de Bluemlisalp (3663 m), Oeschinenhorn (3486 m), Fründenhorn (3369 m) en Doldenhorn (3643 m). Deze drieduizenders zorgen voor de nodige toevoer van water via regen- en smeltwater. Het meer met de omliggende bergen maakt, als uitbreiding op de regio Jungfrau-Aletschhorn-Bietschhorn, deel uit van de Unesco-lijst van het wereldnatuurerfgoed.


Het meer is onder normale omstandigheden ongeveer 60 meter diep maar na de dooiperiode in het voorjaar kan de waterspiegel nog eens 15 meter extra stijgen. De totale oppervlakte van het meer kan variëren tussen de 1,2 en 1,5 km². Daardoor wordt het tot de grotere Alpenmeren in Zwitserland gerekend.


Via een regelbaar afwateringskanaal wordt water afgevoerd naar de Öschibach (beek). Water wat gebruikt wordt voor de drinkwatervoorziening en de lokale stroomproductie. In Kandersteg mondt de Öschibach uit in de rivier Kander.


Het Oeschinenmeer is een van dè toeristische trekpleisters in de regio (Berner Alpen), vooral voor liefhebbers van een stevige bergwandeling, en wordt omringd door een uitgebreide fauna en flora. Typisch voor de lokale fauna zijn de steenbok, de gems, de arend, de alpenmarmot en zelfs slangen.


Rond het meer kronkelen diverse wandelpaden omhoog richting de SAC berghutten van de Bluemlisalp (Bluemlisalphut – 2834 m) en de Fründenhorn (Fründenhornhut – 2526 m)

Oesch.jpg Oesch6.jpg Oesch9.jpg