Oesofagusvarices

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Oesofagusvarices of slokdarm-spataders zijn verwijde aders in de wand van de slokdarm. Deze treden vaak op als de lever niet meer in staat is het bloed uit de poortader van de darmen te verwerken. Dit zoekt zich dan een weg langs de lever, en vindt die in een netwerk van aders die rond de slokdam lopen. Deze raken dan verwijd.

Radiology 0045 Nevit.jpg

Oorzaken zijn onder andere cirrose, meestal door zeer langdurig overmatig alcoholgebruik, en vena-portatrombose die spontaan of als gevolg van medisch ingrijpen kan optreden.

De gevolgen kunnen catastrofaal zijn: dergelijke spataders kunnen spontaan gaan bloeden, en omdat ze groot zijn kan er in korte tijd veel bloed verloren worden naar de maag. Bij alcoholisten kan het dan nog zo zijn dat ook de aanmaak van stollingsfactoren verminderd is door de levercirrose, waardoor deze soms in enkele minuten kunnen doodbloeden.

De bloeding wordt vaak aanvankelijk niet opgemerkt, tot de betrokken flauwvalt omdat de bloeddruk te veel zakt (shock door bloedverlies), of opeens bloed gaat braken. Bij kleinere bloedingen treedt 1-2 dagen na de bloeding zwarte ontlasting op: melena.

Mensen met een verdenking op een maag- of slokdarmbloeding moeten daarom zo spoedig mogelijk naar een ziekenhuis worden vervoerd, op ieder moment van de dag of nacht.