Okres Trebišov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trebišov
Tőketerebes
District in Slowakije Vlag van Slowakije
Situering
Regio Košice
Coördinaten 48°37'47"NB, 21°43'11"OL
Algemeen
Oppervlakte 1074 km²
Inwoners 103.779
Hoofdstad Košice
Portaal  Portaalicoon   Slowakije

Trebišov(Hongaars: Tőketerebes) is een district (Slowaaks: Okres) in de Slowaakse regio Košice. De hoofdstad is Trebišov. Het district bestaat uit 4 steden (Slowaaks: Mesto) en 78 gemeenten (Slowaaks: Obec). Van de 106.062 inwoners vormen de Hongaren met 28.145 inwoners (27%) een belangrijke minderheid in 2011. In 2021 was het aantal Hongaarstaligen (moedertaal) 29.415 (28,37%).

In het zuidelijke deel van het district vormt de Hongaarse minderheid in Slowakije de meerderheid van de bevolking.

Taalgrens[bewerken | brontekst bewerken]

Door het district loopt de Slowaaks-Hongaarse taalgrens. De plaatsen Brehov (Hongaars: Imreg, Zemplín (Hongaars: Zemplén), Ladmovce (Hongaars: Ladamóc), Černochov (Hongaars: Csarnahó), Viničky (Hongaars: Szőlőske) en Klin nad Bodrogom (Hongaars: Bodrogszög) vormen de noordelijkste dorpen met een Hongaarstalige meerderheid. De dorpen ten noorden van deze grens zijn Slowaakstalig.

Taalsituatie in Slowakije volgens Census van 2011.

Aan de oostzijde loopt het Hongaarse taalgebied door in Oekraïne, aan de westzijde loopt de taalgrens door in Okres Trebisov. Bijzonderheid is dat het gebied eind jaren '30 van de twintigste eeuw weer even tot Hongarije ging behoren. In 1944 werd dit weer ongedaan gemaakt.

Steden[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Trebišov District van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.