Oldowan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chopper uit het Oldowan

Oldowan, genoemd naar de Olduvaikloof in Tanzania, is de naam van het type van de oudste stenen werktuigen ter wereld. Deze gereedschappen, die ook soms pebble tools of choppers worden genoemd, werden in 1951 voor het eerst beschreven door Louis Seymour Bazett Leakey en Mary Leakey in: Olduvai Gorge, a report on the evolution of the hand-axe culture in beds I - IV. De gereedschappen werden daar bij de resten van voorlopers van de mens gevonden. Oldowanwerktuigen zijn in Afrika kenmerkend voor het Vroeg-paleolithicum maar zijn ook in Europa gevonden, waar ze eerst Abbevillien werden genoemd naar de vindplaats Abbeville in Frankrijk.

Typerend voor het Oldowan is het gebruik van rolstenen die met een paar slagen een scherpe kant krijgen. Later, in het 'developed Oldowan' komen daar nog kernbijlen en eenvoudige afslagwerktuigen bij. Als makers van deze eenvoudige gereedschappen worden de vroege mensen Homo rudolfensis, Homo habilis, Homo erectus en Homo ergaster beschouwd, maar er wordt steeds meer rekening gehouden met de mogelijkheid dat ook australopithecinen ze maakten.

De oudste vindplaatsen liggen in Ethiopië - Gona (2,5 miljoen jaar oud) en Hadar (2,3 miljoen jaar oud). De oudste Oldowanwerktuigen in Eurazië zijn ca. 1,5 miljoen jaar oud en zijn gevonden in Georgië, waar ze gemaakt werden door Homo ergaster.

Omstreeks die tijd begint in Oost-Afrika het Acheuléen met het verschijnen van de eerste vuistbijlen.