Olga Nikolajevna van Rusland (1822-1892)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Olga,
Grootvorstin van Rusland
1822-1892
Olga Nikolajevna van Rusland
Koningin van Württemberg
Periode 1864-1891
Voorganger Pauline van Württemberg
Opvolger Charlotte van Schaumburg-Lippe
Vader Nicolaas I van Rusland
Moeder Charlotte van Pruisen (1798-1860)

Grootvorstin Olga Nikolajevna van Rusland (Russisch: Великая Княжна Ольга Николаевна) (Sint-Petersburg, Rusland, 11 september 1822 - Friedrichshafen, Württemberg, 30 oktober 1892), was lid van de Russische Keizerlijke Familie. Ze werd door haar huwelijk koningin-gemalin van Württemberg.

Olga was de tweede dochter van tsaar Nicolaas I van Rusland en diens vrouw tsarina Alexandra Fjodorovna. Ze was een zuster van tsaar Alexander II van Rusland. Ze huwde koning Karel I van Württemberg, uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Grootvorstin Olga van Rusland werd geboren op 11 september 1822 in Sint-Petersburg, Rusland. Haar vader was grootvorst (en later tsaar) Nicolaas Pavlovitsj van Rusland, de vierde zoon van tsaar Paul I van Rusland en tsarina Maria Fjodorovna. Haar moeder was grootvorstin Alexandra Fjodorovna van Rusland. Zij werd geboren als prinses Charlotte van Pruisen de oudste dochter van koning Frederik Willem III van Pruisen en diens vrouw koningin Louise van Mecklenburg-Strelitz.

Olga groeide op als lid van een hechte familie met vele broers en zusters. Ze had een oudere broer grootvorst Alexander Nikolajevitsj (1818-1881) die later tsaar van Rusland werd en was getrouwd met Marie van Hessen-Darmstadt en ze had ook een oudere zus grootvorstin Maria Nikolajevna (1819-1876) die in het huwelijk trad met Maximiliaan van Leuchtenberg. Olga had twee jongere zusjes grootvorstin Alexandra Nikolajevna (1825-1844) die huwde met Frederik van Hessen-Kassel en grootvorstin Elisabeth Nikolajevna (1826-1829) zij stierf echter op jonge leeftijd. Olga had drie jongere broers grootvorst Constantijn Nikolajevitsj (1827-1892) hij huwde prinses Alexandra van Saksen-Altenburg, grootvorst Nicolaas Nikolajevitsj (1831-1891) hij huwde Alexandra van Oldenburg en grootvorst Michaël Nikolajevitsj (1832-1909) hij huwde Cecilia van Baden.

Olga was aantrekkelijk, intelligent en zeer geïnteresseerd in cultuur. Ze werd beschouwd als een van de meest geschikte prinsessen van Europa. Ze sprak meerdere talen, speelde en luisterde graag naar muziek en schilderde graag.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Grootvorstin Olga samen met haar oudere zuster grootvorstin Maria

Olga ontmoette kroonprins Karel van Württemberg in het begin van 1846 in Palermo stad in het Koninkrijk der Beide Siciliën. Het was de wens van haar ouders dat er een huwelijk tussen de beide families tot stand kwam, vooral omdat haar broer Alexander en haar zussen Maria en Alexandra niet bepaald waren getrouwd met vooraanstaande families in Europa. Er hadden al eerder huwelijken plaatsgevonden tussen leden van de Russische Keizerlijke familie en de Württembergse Koninklijke familie. Olga's toekomstige schoonvader was getrouwd met grootvorstin Catharina Paulowna, een tante van Olga. Een oom van Olga, grootvorst Michaël Pavlovitsj, was gehuwd met prinses Helena Charlotte van Württemberg. De vrouw van tsaar Paul I was prinses Sophia Dorothea van Württemberg.

Olga gaf al toestemming voor een huwelijk nadat ze Karel nog maar een paar keer had gezien. De verloving werd op 18 januari 1846 bekendgemaakt. De trouwdag was op 13 juli 1846 en werd groots gevierd in het Paleizencomplex in Peterhof in Rusland. Ze woonden de meeste tijd in Villa Berg in Stuttgart en in het Kloster Hofen in Friedrichshafen.

Het koppel kreeg geen kinderen, waarschijnlijk door de homoseksuele geaardheid van Karel. Olga's echtgenoot werd het mikpunt van schandaal door zijn verbondenheid met verschillende mannen. De meest bekende van deze mannen was de Amerikaan Charles Woodcock, een voormalige kamerheer van Karel. Karel had hem in 1888 verheven tot baron. Dit leidde tot groot protest en uiteindelijk moest Karel afstand doen van zijn favoriete kamerheer. In 1863 adopteerden Olga en Karel een nichtje van Olga, grootvorstin Vera Konstantinova van Rusland, een dochter van Olga's broer, grootvorst Constantijn.

Op 25 juni 1864, na de dood van koning Willem I, besteeg Karel de troon en werd hij de derde koning Württemberg, en Olga de vierde koningin van Württemberg. De nieuwe koning werd op 12 juli 1864 gekroond.

Koningin van Württemberg[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat ze zelf geen kinderen had, wijdde Olga haar leven aan sociale zaken. Ze zette zich vooral in voor de opvoeding en de opleiding van meisjes, en steunde gewonde veteranen. Ook hadden mensen met een beperking haar speciale aandacht. Er werd een ziekenhuis voor kinderen opgericht, het Olgaziekenhuis, in 1849. Voor de protestantse zusters van Stuttgart werd het Olgaschwesternschaft geopend in 1872. Deze ondernemingen voor goede doelen maakten haar erg populair bij haar onderdanen, veel meer dan haar echtgenoot, de koning.

Latere leven[bewerken | brontekst bewerken]

In 1881 schreef Olga haar memoires genaamd "Traum der Jugend goldener Stern" ("De gouden droom van mijn jeugd"), waarin ze haar jonge leven beschreef en haar leven aan het Russische Hof, het verdriet om haar zuster, Alexandra, en het vroege begin van haar volwassen leven. Het boek eindigt na haar huwelijk met Karel. Olga droeg het boek op aan haar nichtjes Grootvorstin Olga Konstantinova van Rusland en Grootvorstin Vera Konstantinova van Rusland.

Toen haar man stierf op 6 oktober 1891 werd Olga de douairière-koningin van Württemberg. Zelf stierf Olga een jaar later op 30 oktober 1892 in Friedrichshafen op 70-jarige leeftijd. Ze werd bijgezet in het Altes Schloss in Stuttgart.

Voorganger:
Pauline van Württemberg
Koningin van Württemberg
1864 - 1891
Opvolger:
Charlotte van Schaumburg-Lippe
Zie de categorie Olga Nikolajevna van Rusland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.