Omar Bradley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Omar Nelson Bradley
General of the Army Omar Bradley.jpg
Bijnaam The G.I.'s General
Geboren 12 februari 1893
Clark (Missouri)
Overleden 8 april 1981
New York City
Land/partij Verenigde Staten
Onderdeel United States Army
Dienstjaren 1915 - 1953
Rang US-O11 insignia.svg Generaal
Eenheid 82nd Airborne Division
28e Infanteriedivisie
Amerikaans Tweede Korps Corps
Amerikaanse Eerste Leger
12e Legergroep
Army Chief of Staff
Chairman of the Joint Chiefs of Staff
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog
Korea-oorlog

Omar Nelson Bradley (Clark (Missouri), 12 februari 1893New York City, 8 april 1981) was een Amerikaans generaal gedurende de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika en Europa. Hij ontwierp onder meer het plan voor Operatie Cobra.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Omar Bradley was commandant van de infanterieschool in Fort Benning toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij voerde het bevel over de Amerikaanse 82e- en 83e divisie. In 1943 kreeg hij het opperbevel over het Amerikaanse 2e legerkorps. In Noord-Afrika veroverden zijn troepen de Tunesische stad Bizerte, waardoor de Duitse en Italiaanse troepen in Tunesië tot capitulatie werden gedwongen. Ook speelde Bradley een belangrijke rol bij de geslaagde landing op Sicilië in 1943.

Opperbevelhebber 1ste Amerikaanse legerkorps[bewerken]

In de herfst van 1943 werd Bradley benoemd tot opperbevelhebber van het 1ste Amerikaanse legerkorps. In deze functie was Bradley betrokken bij de voorbereidingen en de landingen in Normandië, die bekend werden onder de codenaam Overlord. Na de succesvolle landing in Normandië, kreeg Bradley het commando over de Amerikaanse 12e legergroep. Onder zijn leiding werden Frankrijk, België, Luxemburg en een groot deel van de Nederlandse provincie Limburg veroverd. Het was de legereenheid van Bradley, die in 1945 bij de Elbe het eerste contact maakte met het uit het oosten oprukkende leger van de Russen. De Sovjet-Unie decoreerde Omar Bradley met de hoge Orde van Koetoezov der Ie Klasse.

Na de oorlog[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Bradley verantwoordelijk voor de militaire dienst, belast met de pensioenbetalingen aan veteranen. Hij moderniseerde deze organisatie grondig. In februari 1948 volgde Bradley Eisenhower op als stafchef. Hij was in deze functie betrokken bij de opzet van de NAVO. In 1950 werd hij bevorderd tot vijfsterrengeneraal. In 1953 ging Bradley met pensioen.

Omar Bradley overleed in 1981 en werd eervol begraven op de nationale begraafplaats Arlington.