Omar Karami

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Omar Abdul Hamid Karami (An Nouri, 7 september 1934Beiroet, 1 januari 2015[1]) was premier van Libanon. Hij was voor de eerste keer premier van 24 december 1990 tot 13 mei 1992. Later was hij van 21 oktober 2004 tot 13 april 2005 premier. Zijn tweede ambtstermijn werd van 28 februari 2005 tot 10 maart 2005 onderbroken, omdat demonstranten in Libanon om zijn aftreden vroegen. In die periode regeerde hij als demissionair-premier.

Karami werd geboren in de noordelijke stad An Nouri, niet ver van Tripoli, in wat destijds het Frans Mandaat Syrië was. Hij was de zoon van Abdul Hamid Karami en de broer van Rashid Karami, beiden politici. Hij vertegenwoordigde Tripoli in de Nationale Vergadering sinds 1991. Hij was een aanhanger van de aanwezigheid van Syrië in Libanon.

Na de moord op voormalig premier Rafik Hariri gaven demonstranten en westerse landen Syrië de schuld van de aanslag. De demonstranten eisten het vertrek van Karami alsmede een onderzoek naar de dood van Hariri en het vertrek van de Syrische troepen. Karami besloot af te treden en werd door president Émile Lahoud gevraagd als demissionair premier aan te blijven.

Na een massale pro-Syrië demonstratie op 9 maart, werd Karami de volgende dag opnieuw door Lahoud als premier geïnstalleerd. Het lukte Karami echter niet een nieuwe regeringsploeg te smeden en daarom trad hij op 13 april alsnog af. Hij deed niet meer mee aan de de algemene verkiezingen van 2005.

Bronnen, noten en/of referenties