Omar Suleiman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
عمر سلیمان
Omar Suleiman
Omar Suleiman 070731-D-7203T-010 0WX8I.jpg
Geboren 2 juli 1936
Qina, Egypte
Overleden 19 juli 2012
Cleveland, Ohio
Politieke partij NDP
Religie Islam
Vicepresident van Egypte
Aangetreden 29 januari 2011
Einde termijn 11 februari 2011
President Hosni Moebarak
Voorganger Hosni Moebarak (tot 1981)
Opvolger functie opgeheven
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Omar Suleiman (Arabisch: عمر سليمان) (Qina, 2 juli 1936Cleveland (Ohio), 19 juli 2012)[1] was een Egyptisch politicus. Van 29 januari 2011 tot 11 februari 2011 was hij de vicepresident van Egypte. Hiervoor was hij de directeur van de Moeghabarat (geheime dienst van Egypte). De Egyptische president, Hosni Moebarak, benoemde Suleiman naar aanleiding van de protesten tegen zijn regime in januari 2011. Suleiman is bekend door zijn harde behandeling van de Islamisten in Egypte; de onder zijn regie uitgevoerde acties tegen de Moslimbroederschap eind jaren 90 hebben die groep nagenoeg uitgeschakeld als factor in het Egyptische bestel.

Carrière[bewerken]

De van nederige afkomst zijnde Suleiman werd na een officierscarrière in het Egyptisch leger in 1986 benoemd tot adjunct-hoofd van de militaire inlichtingendienst, en hield zich daar bezig met het toezicht houden op en bestrijden van islamistische groeperingen in Egypte. In die hoedanigheid stond hij al in nauw contact met Moebarak[2]. Suleiman werd in 1993 benoemd tot hoofd van de algemene inlichtingendienst Moeghabarat, en verkreeg daar faam door er op te staan dat Moebarak bij een staatsbezoek aan Ethiopië in 1995 een gepantserde auto meenam, hetgeen de Egyptische president het leven redde omdat er aldaar een bomaanslag op hem gepleegd werd [3]. Daarnaast was Suleiman ook het gezicht van de Egyptische diplomatie; hij was het hoofd van de Egyptische delegatie bij Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen.

Op 29 januari 2011 werd hij door Moebarak benoemd tot vicepresident, een positie die voorheen door Moebarak lange tijd vacant was gehouden. Op 10 februari waren er sterke geruchten dat Moebarak zou aftreden, maar uiteindelijk kondigde de president aan dat hij aan zou blijven maar wel alle macht aan Suleiman overdroeg. Op 11 februari werd bekend dat Moebarak toch aftrad en het bestuur van het land aan de hoge raad van de militairen overdroeg (onder leiding van Mohammed Hoessein Tantawi). Suleiman verloor daarbij zijn positie. Op 13 februari schortte het militaire bestuur de grondwet op en aldus kwam de functie van vicepresident te vervallen.

Bronnen, noten en/of referenties