Omnisport Apeldoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Omnisport Apeldoorn

Omnisport Apeldoorn, ook wel het Omnisportcentrum of kortweg Omnisport genoemd, is een in 2008 gebouwd multifunctioneel sportcomplex in de Nederlandse stad Apeldoorn.

Het gebouw kan grofweg verdeeld worden in twee delen, te weten de wielerhal en de volleybalhal. In de wielerhal, waar plaats is voor ongeveer 5000 toeschouwers, ligt een wielerbaan die de A-status heeft van het NOC*NSF. Op deze wielerbaan werden van 23 tot 27 maart 2011 de Wereldkampioenschappen baanwielrennen 2011 verreden, en in oktober dat jaar de Europese kampioenschappen baanwielrennen. De EK-editie 2013 vond eveneens in Omnisport plaats, wederom in oktober. Ook de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen vinden hier geregeld plaats. Binnen deze baan kan een 200 meter indoor-atletiekbaan worden gelegd. Ook in het midden kunnen diverse atletiekonderdelen afgewerkt worden. Hier vindt sinds 2009 het NK Indoor Atletiek plaats. Dit vond voorheen plaats in de Topsporthal in het Belgische Gent.

In de namiddag en 's avonds maakt SV Dynamo gebruik van de hal die een publiekscapaciteit heeft van ongeveer 2000 personen. Deze hal heeft de B-status van het NOC*NSF. Tot 2014 maakte een plaatselijke scholengemeenschap overdag gebruik van de volleybalhal (ROC Aventus).

Naast het Omnisportcentrum ligt een openlucht-skeelerbaan. Deze is voorzien van een installatie die de mogelijkheid biedt er een kunstijsbaan van te maken. Bij de aanleg werd gezegd dat die ijsbaan circa 6 weken per jaar zou gaan functioneren, maar door problemen met milieuwetgeving en onderhoudskosten is daar weinig van terechtgekomen. Binnen de baan bevinden zich ook faciliteiten, onder meer voor een tijdelijk beachvolleybalveld.

Het complex wordt sinds 2012 geëxploiteerd door Libéma. Naast de functie als sportaccommodatie wordt Omnisport gebruikt voor zakelijke evenementen als beurzen, congressen en vergaderingen, en diverse publieksevenementen, zoals muziekshows. In 2013 werd een vleugel aan het centrum bijgebouwd die onderdak biedt aan winkelcentrum De Voorwaarts.

Externe link[bewerken]