Omo (wasmiddel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

OMO is een wasmiddel dat door Unilever is geïntroduceerd. Van oorsprong is het een witwasmiddel dat een zuurstofbleekmiddel (natriumperboraat) bevat. Later zijn voor de eiwit- en bloedvlekken enzymen bijgekomen. De temperatuur van de was moest boven de 85 graden zijn voor de goede werking van de natriumperboraat. Om ook op lagere temperatuur te kunnen wassen is overgestapt op TAED (tetra-acetylethyleendiamine) welke al op 40 graden werkt. Intussen kwam onder dezelfde merknaam ook het bontwasmiddel op de markt.

Een bekende slagzin, in marketingtermen ook wel payoff genoemd, van Omo was Omo wast schoon... door en door schoon... bij iedere temperatuur. Daarmee werd aangeduid dat de traditionele — energieslurpende — kookwas bij gebruik van OMO niet nodig zou zijn. Tegenwoordig wordt de payoff OMO wast door en door schoon... niet duur gehanteerd.

Historie[bewerken]

In 1952 werd OMO als eerste synthetisch wasmiddel van Unilever geïntroduceerd op de Nederlandse markt. Dit was noodzakelijk omdat er zo vlak na WOII een tekort was aan vetten voor de margarine- en de zeepindustrie.

OMO Power-affaire[bewerken]

Het merk OMO heeft veel schade opgelopen door problemen bij de introductie van OMO Power.

1rightarrow blue.svg Zie Omo Power voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vuil is goed-campagne[bewerken]

In Unilevers nieuwe missie voor de periode 2005-2010 staat vitaliteit centraal. In dat kader is door OMO gekozen voor een campagne onder de naam "Vuil is goed" waarbij de positieve aspecten van vuil worden belicht, in plaats van de negatieve aspecten van vlekken. Onderdeel van deze campagne is ook de oprichting van de OMO buitenspeelbond, een vereniging die in samenwerking met NOC*NSF kinderen wil stimuleren om vaker buiten te spelen. Enerzijds haakt dit aan bij de centrale Unilever-missie die een gezondere levensstijl bij haar consumenten wil bevorderen, en anderzijds past dit bij het merkimago van OMO door aan te geven dat — in de campagne van OMO — vaak de moeders zich in elk geval niet over de vlekken druk hoeven te maken.

Deze campagne is in zoverre vernieuwend dat voor het eerst in de Nederlandse wasmiddelenmarkt niet meer gecommuniceerd wordt op functionele claims, maar op een meer emotioneel aspect van wasmiddelen, namelijk de vrijheid voor kinderen om kind te zijn.

Trivia[bewerken]

  • In Engeland en Ierland heet de evenknie van Omo juist Persil, terwijl Persil in Nederland (en de meeste andere landen, waaronder Duitsland) juist een concurrerend merk van Henkel is. De oorsprong hiervan (volgens de eigen historie beschrijving van Henkel), is het feit dat in 1909 een licentie-overeenkomst is gesloten met een Engels en een Frans bedrijf voor het gebruik van de merknaam Persil. Deze bedrijven (en dus de rechten op de merknaam Persil in deze landen) zijn later overgenomen door Unilever.
  • In de film The Age of Stupid is te zien hoe een afrikaanse vrouw vis wast met Omo.
  • In Zimbabwe is Omo verbannen, omdat "Omo makes whites whiter, coloureds brighter, maar het doet niets voor de zwarten niet".

Externe link[bewerken]