Omont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Omont
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Omont (Frankrijk)
Omont
Situering
Regio Grand Est
Departement Ardennes (08)
Arrondissement Charleville-Mézières
Kanton Nouvion-sur-Meuse
Coördinaten 49° 36′ NB, 4° 44′ OL
Algemeen
Oppervlakte 17,96 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
75[1]
(4 inw./km²)
Hoogte 174 - 297 m
Overig
Postcode 08430
INSEE-code 08335
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Omont is een gemeente in het Franse departement Ardennes (regio Grand Est) en telt 89 inwoners (2009). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Charleville-Mézières.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Omont bedraagt 17,3 km², de bevolkingsdichtheid is dus 5,1 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Omont met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Omont neemt een bijzondere plaats in tijdens de middeleeuwen. Het is dan het belangrijkste bestuurlijk centrum van de regio.[2]

Tijdens de laatste twee decennia van de negende eeuw laat aartsbisschop Fulco van Reims (883 tot 900) de eerste vesting bouwen op de heuvelkam van Omont. Waarschijnlijk om zijn land te beschermen tegen de invallen van Vikingen.

De plek was strategisch gekozen. Het is de hoogste heuvel in de omgeving, pal naast de koninklijke domeinen van Vendresse vallend onder Odo van Frankrijk, op de grens van het Frankische Rijk. Het gebied behoorde toentertijd toe aan Lotharingen.

Begin elfde eeuw was Omont even de hoofdstad van de provincie. Echter in 1020, verliest Omont deze belangrijke titel al en wordt onderdeel van de nieuwe provincie van Rethel. Een pauselijke bul uit 1179 noemt "provincie Omont" en schrijft deze toe aan de aartsbisschop van Reims.

Het kasteel van Omont[bewerken | brontekst bewerken]

Er is geen tekening of plattegrond van het kasteel dat eind zestiende eeuw werd verwoest. Gezien de bouwperiode en de overeenkomstige situatie boven op een heuvelkam, wordt ervan uitgegaan dat de opbouw en de vorm vergelijkbaar was met die van het Kasteel van Bouillon.

In september 1591 liet hertog Lodewijk IV van Nevers en Rethel, lid van de Ligue, na een belegering het immense kasteel bestaande uit vier aaneengeschakelde voorburgten met de grond gelijk maken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Omont (Ardennes) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.