On-Line Encyclopedia of Integer Sequences

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De On-Line Encyclopedia of Integer Sequences (OEIS) is een database van reeksen van gehele getallen die via internet kan worden geraadpleegd. Het wordt gezien als een van de belangrijkste bronnen over reeksen van gehele getallen in de wiskunde. De database is vrij toegankelijk.

De database[bewerken]

De encyclopedie is een database die informatie bevat over reeksen gehele getallen die belangrijk zijn in de wiskunde. De database omvat in 2004 meer dan 100.000 van zulke reeksen. Elke ingang in de database bevat onder meer de eerste getallen van de reeks, sleutelwoorden, wiskundige motivering en literatuur links.

De database is volledig te doorzoeken met een zoekmachine op sleutelwoord en op onderdelen van de reeks.

Geschiedenis[bewerken]

Neil Sloane begon als student halverwege de jaren 1960 met het verzamelen van reeksen van gehele getallen om zijn werk in de combinatoriek te ondersteunen. Twee keer publiceerde hij delen van de database in boekvorm:

  1. A Handbook of Integer Sequences (1973, ISBN 0-12-648550-X), bevat 2400 reeksen.
  2. The Encyclopedia of Integer Sequences (1995, ISBN 0-12-558630-2), bevat 5487 reeksen.

Deze boeken werden hoog aangeschreven door hun publiek. Vooral na de tweede uitgave gingen mede-wiskundingen Sloan voorzien van nieuwe reeksen. De verzameling werd te groot om het in een boek te publiceren. Toen de database 16.000 reeksen bevatte, besloot Sloan om de database online te zetten. In het begin (1995) was het een e-mail-service en in 1996 werd het een webservice. Ieder jaar worden er ongeveer 10.000 nieuwe toevoegingen gedaan.

Bijna 40 jaar beheerde Sloan 'zijn' reeksen alleen, tot in het begin van 2002 een raad van mederedacteuren hem ging helpen met het beheer van de database. Vrijwilligers kunnen ook deelnemen.

Als een spin-off van zijn database richtte Sloane in 1998 de Journal of Integer Sequences op.

Externe links[bewerken]