Onder de Boompjes (Montfoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Onder de Boompjes
Blik vanaf de IJsselpoort
Geografische informatie
Locatie       Montfoort, Nederland
Stadsdeel Centrum
Begin Waterpoort
Eind Om 't Wedde
Lengte 150 meter
Postcode 3417HE
Algemene informatie
Aangelegd in Eind 17e eeuw
Genoemd naar De vele bomen die hier stonden
Bestrating Klinkers
Geen toegang Eenrichtingsverkeer
Bebouwing Schuren, opslagruimtes en achterzijden woningen
Openbaar vervoer Geen openbaar vervoer
Detailkaart
Onder de Boompjes
Portaal  Portaalicoon   Verkeer en vervoer

Onder de Boompjes is een straat in de Nederlandse plaats Montfoort. De straat loopt langs de oever van de Hollandse IJssel in de oude kern van de stad. De monumentale IJsselpoort staat haaks op deze straat. Vanwege de geringe breedte geldt er eenrichtingsverkeer. Via enkele oude steegjes en poortjes is de straat verbonden met de Hoogstraat die parallel aan de straat loopt. Aan de andere kant van de Hollandse IJssel ligt de IJsselkade.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De straat is eind 17e eeuw ontstaan.[1] Het pad langs de Hollandse IJssel verkreeg zijn naam, omdat hier veel bomen stonden. Nadat de stadsmuur in de 19e eeuw werd afgebroken, ontstond de mogelijkheid voor de bewoners van de noordelijke helft van de Hoogstraat om goederen, die via de Hollandse IJssel werden aagevoerd, op te slaan op hun achtererven. Er werden daarom veel schuren en opslagplaatsen gebouwd op de vrijgekomen ruimte. Tegenwoordig kenmerkt Onder de Boompjes zich nog steeds door dergelijke bebouwing.

Bouwwerken van historisch belang[bewerken | brontekst bewerken]

Ter hoogte van de Waterpoort ligt een oude brug met het stadswapen die vroeger de Hollandse IJssel via de Havenstraat verbond met De Plaats. Deze waterdoorgang is dichtgemetseld.

De werkplaats die aan deze straat ligt (ter hoogte van de achterzijde van Hoogstraat 18) is opgenomen in het Monumenten Inventarisatie Project met de aanduiding van enige waarde op gemeentelijk niveau.

De gietijzeren draaibrug over de Hollandse IJssel en het bijbehorende brugwachtershuisje zijn hierin ook opgenomen en hebben de status waardevol op gemeentelijk niveau.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Onder de Boompjes (Montfoort) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.