Onderwijs in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schematisch overzicht van het onderwijssysteem in Nederland met de verschillende doorstroommogelijkheden.

Het onderwijs in Nederland is verdeeld over scholen voor verschillende leeftijdsgroepen en weer onderverdeeld in verschillende onderwijsniveaus. Scholen zijn in Nederland ofwel openbaar, ofwel bijzonder, vanuit levensbeschouwelijke, godsdienstige of onderwijskundige achtergrond.

Het PISA, gecoördineerd door de OESO, waardeert het Nederlandse onderwijs als het 9e beste in de wereld van 2008.

Algemeen[bewerken]

Het onderwijs valt onder het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In Nederland geldt volledige leerplicht voor iedereen van 5 (start op de eerste dag van de maand na de vierde verjaardag) tot en met 16 jaar. Hierna is een leerling tot en met 23 jaar gedeeltelijk leerplichtig. Dit houdt in dat de leerling een startkwalificatie (mbo-niveau 2 diploma of hoger) moet hebben om niet meer leerplichtig te zijn.

Er zijn openbare, bijzondere en particuliere scholen. De eerste twee worden gefinancierd door de overheid en die scholen mogen nog een ouderbijdrage vragen.

Alle scholen worden geïnspecteerd door de Onderwijsinspectie en de Onderwijsinspectie kan veranderingen in het onderwijsbeleid aanbrengen of te laten sluiten.

Scholen[bewerken]

Basisschool[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Basisonderwijs (Nederland) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vanaf hun 4e jaar tot ongeveer hun 12e, zitten de kinderen op de basisschool. De basisschool heeft 8 groepen. Groepen 1 en 2 worden ook wel de kleuterklassen genoemd. Vanaf groep 3 leren de kinderen lezen, schrijven en rekenen. In groep 8 maken de meeste leerlingen de citotoets. Uit het resultaat van de citotoets kiezen de leerlingen samen met de leraar en hun ouders, hun schoolkeuze.

Voortgezet onderwijs[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie voortgezet onderwijs voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het voortgezet onderwijs duurt 4, 5 of 6 jaar. De eerste drie jaren worden de basisvorming genoemd (op het vmbo eerste twee).

Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) duurt 4 jaar en is voor 12- tot 16-jarigen. Het vmbo is onderverdeeld in vier stromingen, waarvan de theoretische leerweg het hoogste niveau is. Daaruit kunnen de leerlingen naar de havo doorstomen.

Hoger algemeen voortgezet onderwijs[bewerken]

Het hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) duurt 5 jaar en is voor 12- tot 17-jarigen. Hieruit stromen de leerlingen door naar het hbo of het mbo.

Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs[bewerken]

Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) duurt 6 jaar en is voor 12- tot 18-jarigen. Hieruit stromen de leerlingen door naar het hbo of de universiteit.

Het vwo is onderverdeeld in:

Middelbaar beroepsonderwijs[bewerken]

De mbo-opleidingen zijn beroepsgericht. Veel leerlingen van het vmbo gaan na het behalen van hun diploma door naar het mbo. Een mbo-opleiding duurt één tot vier jaar, afhankelijk van het niveau. Daarna gaan leerlingen naar de arbeidsmarkt of hbo.

Hoger onderwijs[bewerken]

Hoger beroepsonderwijs[bewerken]

Met een mbo-, havo- of vwo-diploma kan men worden toegelaten op het hbo. Het hbo bestaat uit twee delen. Een bachelor duurt vier jaar en het master deel duurt één of twee jaar.

Universiteit[bewerken]

Met een vwo-diploma of een hbo-propedeuse kan men worden toegelaten op het wetenschappelijk onderwijs. Ook de universiteit bestaat uit twee delen: een bachelor- en masteropleiding.