Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland)
Kapel van Gaverland, buitenzijde.
Hoogaltaar met devotiebeeld

Gaverland is een Mariaal bedevaartsoord in Melsele, dat valt onder de kerkelijke jurisdictie van het Bisdom Gent. Bedevaarders komen er OLV van Gaverland vereren, die door Monseigneur Stillemans pauselijk werd gekroond.


Mirakel van Gaverland[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal gaat dat in 1511 een wonderdadig Onze-Lieve-Vrouwbeeld aan een linde gevonden werd. Sindsdien hebben er zich verschillende wonderen voorgedaan. Verschillende gelovigen schonken haar kostbare mantels met goudborduurwerk, sluiers van fijn kant en gedreven juwelen in zilver.

Voornamelijk bedevaartgangers uit Antwerpen en het Waasland bezoeken haar bedevaartsoord. Tot de bekendste bedevaarders behoren de hertog van Farnese, Priester Poppe en Broeder Isidoor.

In opdracht van de paus werd het beeld canoniek gekroond door bisschop Antoon Stillemans.

2de Kapel[bewerken | brontekst bewerken]

De neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland dateert van 1862-1864 en vervangt een oudere kapel uit de 18de eeuw. In 1870-1871 werd ze vergroot. Ze werd ontworpen door de Roeselaarse architect J.A. Clarysse. Het is een driebeukige bakstenen kapel, met achtzijdige centraalbouw, bekroond met dubbele lantaarn met naald en een portaal tussen twee vierkante torens, afgedekt met achtzijdige hoektorentjes en centrale naaldspits.

Het meubilair is neogotisch: hoofdaltaar van 1887 door de Brusselaar Charles Van Oemberg naar een ontwerp van architect J.A. Clarysse, twee zijaltaren van 1865 door de Gentse beeldhouwer J.B. van Biesbroeck, een communiebank van hetzelfde jaar met panelen die de bedevaart van Alexander Farnese met zijn gevolg naar Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland voorstellen, ook door J.B. van Biesbroeck.

Het orgel van 1818 is afkomstig uit een Spaanse dorpskerk in Tarazona. Het werd in 1976 geplaatst door orgelbouwer G.A.C. de Graaf. De moderne muurschildering is van Jeroen de Bruycker. Het Mechelse mirakelbeeld van Onze-Lieve-Vrouw dateert van 1550-1600.

In het aanpalende park staat sinds 1962-1968 een mariale ommegang met vijftien beeldengroepen van Franse zandsteen op voetstukken van breuksteen. De beelden zijn van de hand van beeldhouwer Gerard Thienpont. De voormalige arduinen pijlervormige kapelletjes van 1866-1869 van J.B. van Biesbroeck werden over de dorpswijken verspreid.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]