Oorlog in Zuid-Ossetië (1991-1992)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oorlog in Zuid-Ossetië in 1991-1992
Deel van Georgisch-Ossetisch conflict
Soort Burgeroorlog
Periode 5 januari 1991 - 24 juni 1992
Partijen Vlag van Zuid-Ossetië Zuid-Ossetië
Noord-Ossetische vrijwilligers
Vlag van Rusland Rusland? 
Georgië
Leiders Oleg Teziev  Zviad Gamsachoerdia
Edoeard Sjevardnadze
Verliezen ~800 doden  ~2000 doden
Plaats Georgië
Casus belli Zuid-Ossetisch separatisme
Uitkomst wapenstilstand en onderhandelingen
Gevolg De facto afscheiding van Zuid-Ossetië.
Locatie van Zuid-Ossetië in Europa.

De Oorlog in Zuid-Ossetië van 1991 tot 1992 was een deel van het conflict tussen Georgië en diens deelgebied Ossetië. De strijdende partijen waren de centrale overheid in Georgië en separatistische Zuid-Ossetische milities en Noord-Ossetische (Rusland) vrijwilligers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oorzaak[bewerken | brontekst bewerken]

Na de afscheuring van Georgië van de Sovjet-Unie voelden de inwoners in het Georgische deel van Zuid-Ossetië zich bedreigd door het Georgische nationalisme. Daarom organiseerden ze zich en uitten ook hun solidariteit met separatisten in Abchazië, een andere regio van Georgië. Op 20 september 1990 verklaarde Zuid-Ossetië zich onafhankelijk. Bij de verkiezingen voor de Georgische Hogeraad, die door de Zuid-Osseten geboycot werden, wonnen de nationalistische partijen geleid door Zviad Gamsachoerdia. Als antwoord werden in Zuid-Ossetië parlementsverkiezingen gehouden waarvan de uitslag al snel door de Georgische Hogeraad geannuleerd werden. De Hogeraad besliste ook om de autonomie van het oblast op te heffen. Ten gevolge van geweldplegingen in en rond Tschinvali kondigde het Georgische parlement op 12 december 1990 de noodtoestand in de regio af. Meteen in januari 1991 richtte de Hogeraad de Nationale Wacht van Georgië op.

Het begin[bewerken | brontekst bewerken]

Conflictzone rond Tschinvali.

De oorlog begon in de nacht van 5 januari 1991 toen Georgische troepen van de Nationale Wacht de stad Tschinvali, in het zuiden van Zuid-Ossetië, binnentrokken. De Osseetse militanten beantwoordden de aanval door Georgische scholen en huizen in de stad te beschieten. Uiteindelijk kwam het oostelijke deel van de stad in handen van Georgië en het westen in handen van de Osseten. Op het einde van de maand trok Georgië zijn troepen terug in de heuvels rond de stad zoals overeengekomen in een door Rusland onderhandelde wapenstilstand. Op 29 januari werd Torez Kulumbegov, die mee aan de onderhandelingstafel in de Georgische hoofdstad Tbilisi was uitgenodigd, opgepakt voor aanzetten tot etnische haat. Hij werd pas in december datzelfde jaar weer vrijgelaten.

Heroplaaiing[bewerken | brontekst bewerken]

Monument voor de slachtoffers in Tschinvali.

In maart en april brak opnieuw oorlog uit, gevolgd door een relatieve rust in de maanden juli en augustus en opnieuw oorlog vanaf midden september. In augustus stortte de Sovjet-Unie ineen en vertrokken de Russische troepen die tot dan aanwezig waren geweest. Georgië stelde een economische blokkade in tegen Zuid-Ossetië, sneed de elektriciteit af en blokkeerde aanvoerwegen. Ook de Osseten blokkeerden Georgische dorpen in de regio. Het gevolg waren ongeveer 80.000 vluchtelingen in het oorlogsgebied. In december braken ook in de Georgische hoofdstad Tbilisi gevechten uit tussen overheid en oppositie. In februari 1992 escaleerde de oorlog opnieuw. Intussen werd opgemerkt dat Rusland Zuid-Ossetië zowel militair als politiek steunde.

Het einde[bewerken | brontekst bewerken]

Na de afzetting van de Georgische president Zviad Gamsachoerdia in december 1991 ging Georgië akkoord met onderhandelingen om een confrontatie met Rusland te vermijden. Op 24 juni 1992 kwamen de voorzitter van de Georgische staatsraad Edoeard Sjevardnadze en de Russische president Boris Jeltsin bij elkaar voor overleg. Op 14 juli werd een wapenstilstand overeengekomen waarna een vredesoperatie begon bestaande uit manschappen van alle partijen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Georgia-Ossetian conflict.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]